Fler Nyheter

06/08/20 - 15:37

Studiebesök i akvaponin för skolor och förskolor

Nu öppnar vi upp för höstens studiebesök

 

Nu drar studiebesöken igång i vår akvaponi-demo för skolor och förskolor! Vi välkomnar alla barn från F-9 samt de äldsta barnen på förskolan.

 

Läs mer och boka här.

 

29/03/21 - 13:36

RETROUT: Slutkonferens och annat

Retrout-projektet avslutas i mars 2021, och den slutliga konferensen för projektet organiserades den 17 februari 2021. Konferensen hölls digitalt på grund av den pågående pandemin i världen. Konferensen anordnades på engelska.

Under konferensens hade Retrout-filmen ”Blue Change” premiär som visar arbetet med, och resultatet av Retrout-projektet i Östersjöregionen. Filmen innehöll några exempel på restaureringsprojekt från olika länder som ingår i Retrout-projektet. Filmen visade den positiva effekten av vattendragsrestaurering för öring och hur restaurering och hållbar förvaltning av denna ekosystemtjänst kan leda till ”blå tillväxt”.

Detta följdes av flera presentationer från olika talare om intressanta teman. Keynote-tal om Östersjö-havsöringens status, restaurering av vattendag – förr och nu, och framtiden för turismen presenterades som bakgrund. Resultaten av projektet presenterades, inklusive studien om tidigare flodrestaureringsprojekt i Östersjöregionen som samordnades av UCV. Utöver detta presenterades resultaten från flera demonstrationsrestaureringsprojekt som organiserades i partnerländerna, inklusive Sverige. Ett av vattendragen i Sverige är Skeboån. Svårigheter och lösningar som olika projekt har stött på under de olika vattendragsåterställningarna presenterades. Utvecklingen av Östersjön som ett hållbart fisketurismmål och det ekonomiska värdet av fisketurism för den lokala ekonomin presenterades och vi introducerades för det dagliga arbetet med fiskeguider i alla fem partnerländer.

Resultaten av studien om tidigare restaureringsprojekt för vattendrag i Östersjöregionen som samordnades av UCV kommer snart att publiceras som en RETROUT-rapport. Slutsatserna från denna studie och de samlade erfarenheterna från de olika demonstrationsåterställningsprojekten inom Retrout-projektet har sammanfattats i en uppsättning av bästa metoder och riktlinjer för vattendragsåterställning som snart kommer att publiceras som en HELCOM-rapport. Dessa riktlinjer kommer att fungera som en grund för framtida restaureringsprojekt och förbättra effekten och underlätta processen för framtida restaureringar.

Inspelningen av konferensen och filmen ”Blue Change” är tillgänglig från länkarna nedan:

Final Conference recording

The movie – Blue change

 

 

 

 

 

 

 

 

28/01/19 - 17:10

Vattenfilter-workshop 7 februari

Utvecklingscentrum för vatten bjuder in till en samtalsträff med Sveriges främsta företag inom dricksvattenrening för att diskutera utformning av testanläggning och metod för certifiering av filter för rening av dricksvatten.

Testbädd dricksvatten är ett projekt under utveckling som drivs av Utvecklingscentrum för Vatten. Målet med projektet är att kunna erbjuda kvalitetscertifiering utifrån effektivitet-, teknisk robusthet- och hållbarhetstester av dricksvattenrening inom segmentet 1-50 personer samt erbjuda företag tester och möjligheter till utveckling av småskaliga tekniker för dricksvattenrening. Projektets första testanläggning, Site 0 på Campus Roslagen, Kaserngatan 11 står idag redo för att köra igång effektivitetstester. En större anläggning utanför Norrtälje kommer byggas under 2019 där simultana mer omfattande tester planeras kunna utföras i en konstruerad användarmiljö.

Har du frågor, kontakta projektledaren Amelia Morey Strömberg, 0176 – 28 61 17 eller projektadministratör Rasmus Thunell 0176 – 28 61 22

 

Anmäl dig här

 

Plats: Vattencentrum, Kaserngatan 11, Norrtälje
Tid: Den 7 februari 2019 kl. 9-15
Pris: Fritt, vi bjuder på kaffe & lunch (Pannkaka, ärtsoppa, fisk och kötträtt, Culinar)

 

Preliminärt schema:

09.00 – 09.15 Registrering och Kaffe

09.15 – 09.30 Presentation av närvarande

09.30 – 10.15 Föreläsning – Bengt Rittri (Blueair/Bluewater)

10.15 – 11:00 Föreläsning – Jonas Olsson (BAGA)

11:00 – 11:45 Föreläsning – Johan Åkesson (RISE), Regelverket för material i kontakt med vatten

11.45 – 13.00 Lunch

13.00 – 15.00 Genomgång av projektet och certifiering av filter. Diskussion.

 

Välkommen att diskutera framtida möjligheter inom projektet med oss och andra aktörer!

04/11/19 - 16:46

Utvecklingscentrum för Vatten är nominerade till årets innovation 2019

Utvecklingscentrum för Vatten är återigen nominerade till årets innovation 2019

Vi är stolta och glada över att UCV och vårt projekt Akvaponi i Roslagen har nominerats i kategorin “Årets innovation” till Årets utmärkelser 2019.

Årets utmärkelser är ett initiativ från Norrtälje kommun där insatser utifrån kommuns värdegrund med fokus på förbättrade resultat, högre effektivitet och höjd kvalitet uppmärksammas. Galan hålls för att hylla, lyfta och sprida arbetet som sker i kommunens olika verksamheter.

Årets utmärkelser-galan hålls den 5 december och vi håller tummarna att nomineringen där även leder till pris!

 

Bilden är från förra året då Utvecklingscentrum för vatten vann året innovation för projektet Testbädd dricksvatten. En kvalitetscertifiering med effektivitets- och hållbarhetstester av dricksvattenfilter och småskaliga tekniker för att rena dricksvatten.