29-03-21RETROUT: Slutkonferens och annat

Retrout-projektet avslutas i mars 2021, och den slutliga konferensen för projektet organiserades den 17 februari 2021. Konferensen hölls digitalt på grund av den pågående pandemin i världen. Konferensen anordnades på engelska.
Under konferensens hade Retrout-filmen ”Blue Change” premiär som visar arbetet med, och resultatet av Retrout-projektet i Östersjöregionen. Filmen innehöll några exempel på restaureringsprojekt från olika länder som ingår i Retrout-projektet. Filmen visade den positiva effekten av vattendragsrestaurering för öring och hur restaurering och hållbar förvaltning av denna ekosystemtjänst kan leda till ”blå tillväxt”.
Detta följdes av flera presentationer från olika talare om intressanta teman. Keynote-tal om Östersjö-havsöringens status, restaurering av vattendag – förr och nu, och framtiden för turismen presenterades som bakgrund. Resultaten av projektet presenterades, inklusive studien om tidigare flodrestaureringsprojekt i Östersjöregionen som samordnades av UCV. Utöver detta presenterades resultaten från flera demonstrationsrestaureringsprojekt som organiserades i partnerländerna, inklusive Sverige. Ett av vattendragen i Sverige är Skeboån. Svårigheter och lösningar som olika projekt har stött på under de olika vattendragsåterställningarna presenterades. Utvecklingen av Östersjön som ett hållbart fisketurismmål och det ekonomiska värdet av fisketurism för den lokala ekonomin presenterades och vi introducerades för det dagliga arbetet med fiskeguider i alla fem partnerländer.
Resultaten av studien om tidigare restaureringsprojekt för vattendrag i Östersjöregionen som samordnades av UCV kommer snart att publiceras som en RETROUT-rapport. Slutsatserna från denna studie och de samlade erfarenheterna från de olika demonstrationsåterställningsprojekten inom Retrout-projektet har sammanfattats i en uppsättning av bästa metoder och riktlinjer för vattendragsåterställning som snart kommer att publiceras som en HELCOM-rapport. Dessa riktlinjer kommer att fungera som en grund för framtida restaureringsprojekt och förbättra effekten och underlätta processen för framtida restaureringar.
Inspelningen av konferensen och filmen ”Blue Change” är tillgänglig från länkarna nedan:
Fler Nyheter
03/06/21 - 14:38
TRANSWATER - Slutevenemang
Projektet TRANSWATER syftar till att främja samarbetsinlärning om vattenrelaterade utmaningar och integrerade lösningar för att förbättra vattenresiliens i Östersjöregionens kustzoner. Projektet finansieras av Svenska institutet och leds av Utvecklingscentrum för vatten (UCV) med partners från Lettland och Polen. Partnerteamen leds av universitetet i Lettland respektive K2 Solutions Development Foundation. Projektet fokuserar på de kustnära områden som i allt högre grad upplever ett ökat tryck på vattenresurser på grund av en mängd olika faktorer. Projektet TRANSWATER avser att belysa de specifika problemen i dessa områden i Östersjöregionen och främja samarbete för en effektiv strategi så att vattenresiliensen i regionen kan förbättras.
Med detta som bakgrund har UCV och de andra projektpartnerna anordnat en serie workshops med intressenter som delar ett gemensamt intresse för vattenutmaningar i kustnära områden. Syftet har varit att ”samskapa” kunskap inom området och om orsakerna till ovanstående problem samt att ta fram rekommendationer för hållbara lösningar. Vi är oerhört tacksamma för alla deltagares insatser vid våra tidigare workshops.
I den sista workshopen strävar vi efter att utbyta erfarenheter från vårt tidigare lärande och syntetisera integrerad kunskap om naturen, orsakerna till -och hållbara lösningar för vattenutmaningarna i Östersjöregionen, vilket återspeglas från situationerna i Sverige, Lettland och Polen. Vi önskar er välkomna att återigen delta och tillsammans ”samskapa” kunskap utifrån era åsikter och erfarenheter för att bidra till vattenresiliens i Östersjöregionens kustområden.
Workshopen kommer att genomföras som ett webbinarium där de viktigaste resultaten av projektet presenteras i en paneldiskussion följt av brainstorming om kritiska frågor. Alla deltagare kan delta genom att ställa frågor och bidra med idéer / åsikter.
Datum: 2021-06-11
Tid: 13.00 – 16.00
Plats: Digital (via Zoom) https://zoom.us/j/98400385291
Språk: Engelska
01/02/21 - 09:08
Grattis Viby friskola!
Viby Friskola (Klass 8) tog hem segern i att ta fram bäst handlingsplan i projektet Rädda Östersjön
Motiveringen löd:
”Med ett fantastiskt engagemang, stor kunskap samt med en mycket pedagogisk och snygg presentation lyckas klassen tydligt beskriva Östersjöns alla utmaningar!
Filmen ger många bra tips på hur vi alla kan vara med och bidra till Östersjöns välmående!”
Läs mer på https://www.hallbarhetroslagen.se/
Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=_icR2xVa_QI&feature=youtu.be
14/10/20 - 14:56
Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action” workshop 6-8 November 2020
Eating City bjuder in personer mellan 18-35 år som studerar eller arbetar med hållbar matproduktion och klimatförändringar till en workshop inom EU-projektet ”Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action”.
Workshopen syftar till att skapa medvetenhet om hållbara mönster för livsmedelskonsumtion och produktion för att minska klimatförändringen, aktivera unga människor och göra det möjligt för dem att påverka institutionella beslut så att de kan leda oss till ett hållbart globalt livsmedelssystem fram till 2050.
Projektet samfinansieras av EU och genomförs av Milanos kommun tillsammans med ActionAid Italia, ACRA, Mani Tese och 28 projektpartners i 17 länder.
Workshopen är digital för deltagare utanför Italien. Läs mer och anmäl dig senast den 25 oktober här.
08/02/21 - 09:12
Framtidens utbildning inom odling är här!
Väddö folkhögskola har i samarbete med Campus Roslagen/Utvecklingscentrum för vatten samt branschen tagit fram Yrkeshögskoleutbildningen till akvaponiingenjör.
Utbildningen till akvaponiingenjör är helt unik i sitt slag i Sverige och hösten 2021 startar den första utbildningsomgången.
Utbildningen är bred och leder till yrken inom olika områden. Dels till yrket som odlingsspecialist inom akvaponiska system men du kan även jobba inom bland annat växthusnäringen, akvakultur och grönsaksodling.
Läs mer om utbildningens innehåll, kursinformation och anmälan här.