06-08-20Studiebesök i akvaponin för skolor och förskolor

Nu öppnar vi upp för höstens studiebesök
Nu drar studiebesöken igång i vår akvaponi-demo för skolor och förskolor! Vi välkomnar alla barn från F-9 samt de äldsta barnen på förskolan.
Läs mer och boka här.
Fler Nyheter
02/06/22 - 15:51
Avvikande öppettider
Fredag 3 juni: 9-11
Måndag 6 juni: stängt
Glad nationaldag och pingst!
21/01/20 - 16:22
Akvaponibygget är nu i full gång på Vattencentrum
Byggnationen av vår akvaponi inom projektet Akvaponi i Roslagen är nu i full gång i källaren på Vattencentrum, Campus Roslagen.
Golvet är målat, vatten och el är indraget i lokalen. Fisktanken är på plats, slasktanken är färdig och odlingsbäddarna börjar ta form och vi väntar med spänning på att kunna starta upp systemet. Invigningen sker 26 mars då vi även håller vår konferens Inspiration Vatten.
Se bildserie från bygget nedan, fler bilder finns på vår facebooksida.
Fisktank
Sump med biobäddar.
Sump med inlopp från fisktank till höger i bild.
Odlingsbädd under konstruktion
Vid frågor, hör gärna av er till info@vattencentrum.se
Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev
14/10/20 - 14:56
Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action” workshop 6-8 November 2020
Eating City bjuder in personer mellan 18-35 år som studerar eller arbetar med hållbar matproduktion och klimatförändringar till en workshop inom EU-projektet ”Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action”.
Workshopen syftar till att skapa medvetenhet om hållbara mönster för livsmedelskonsumtion och produktion för att minska klimatförändringen, aktivera unga människor och göra det möjligt för dem att påverka institutionella beslut så att de kan leda oss till ett hållbart globalt livsmedelssystem fram till 2050.
Projektet samfinansieras av EU och genomförs av Milanos kommun tillsammans med ActionAid Italia, ACRA, Mani Tese och 28 projektpartners i 17 länder.
Workshopen är digital för deltagare utanför Italien. Läs mer och anmäl dig senast den 25 oktober här.
10/10/18 - 09:22
Andra årliga deltagarmötet för RETROUT
Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.
Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.
RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.
Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.
Läs mer om projektet här.