Fler Projekt

Pågående

Åtgärdssamordning i Norrtälje kommun

Som en del av Norrtälje kommuns arbete med Åtgärder i jordbrukslandskapet och åtgärdssamordning i Norrtälje kommun har Campus Roslagen AB med Utvecklingscentrum för vatten fått uppdraget att erbjuda lokal åtgärdssamordning.

Norrtälje kommun utgör till ytan ca 1/3 av hela Stockholms län. Det samlade behovet av att åtgärda viktiga vattenmiljöer inom Norrtälje kommun är därmed omfattande. I kommunen finns över 300 sjöar, sju större avrinningsområden, många havsvikar och ett stort hav med närmare 11 000 öar. 188 av vattnen är klassade som så kallade vattenförekomster (68 är grundvattenförekomster) som omfattas av EU:s ramdirektiv (2000/60/EG) för vatten och det åtgärdsprogram som upprättats för Norra Östersjöns vattendistrikt. För att lyckas i vårt lokala vattenvårdsarbete och säkerställa en effektiv åtgärdssamordning behöver vi utveckla vår samverkan med lokala intressenter, säkerställa ett förvaltningsövergripande arbetssätt och skapa en dialog och lokal kunskapsplattorm för vatten.

En lokal förstärkning av åtgärdsarbetet mot övergödning kräver en kontinuerlig lokal samverkan och goda exempel som bidrar till samsyn kring de åtgärdsbeting, samt konkreta förslag på kostnadseffektiva åtgärder som krävs för att nå miljökvalitetsnormerna i Norrtälje kommuns större avrinningsområden och ge stöd till de 870 lantbruk och närmare 400 hästgårdar som verkar inom kommunen. Norrtälje kommun har därför i Samverkan med LRF Mälardalen, LRF:s kommungrupp, Utvecklingscentrum för vatten, pekat ut Norrtäljeåns avrinningsområde (med fokus på Skedviken, Rimbo-Långsjön, Syningen; Lommaren och Malstaån) som ett lämpligt avrinningsområde där berörda intressenter i samverkan utreder och tar fram ett förslag till åtgärder som sammanfattas i ett lokalt åtgärdsprogram (genomförandeplan). Projektet kommer att genomföras som en del av Norrtälje kommuns arbete med att fastställa en övergripande vattenplan för alla kommunens sjöar, vattendrag och kustområden. I vattenplanen kommer förslag till lokala åtgärdsinriktningar för Norrtäljeåns och Norrtäljevikens avrinningsområde fastställas till juni 2022. Arbete pågår även med att ta fram ett Lokalt åtgärdsprogram för Bergshamraåns avrinningsområde.

Utvecklingscentrum för Vatten har fått i uppdrag att erbjuda lokal åtgärdssamordning

Målet med åtgärdsstödet är att i samband med kommunens framtagande av lokala åtgärdsprogram för vatten bidra med lokalt engagemang för vatten från källa till hav. Syftet är att lokal åtgärdssamordning ska bidra till lokal samsyn kring den kunskap, avvägningar och insatser som krävs för att genomföra kostnadseffektiva vattenvårdsåtgärder i jordbrukslandskapet. Åtgärdssamordningen kommer att genomföras i samverkan med LRF (lantbruk/skogsbruk mfl), markägare, markavvattningsföretag och övriga intressenter i utvalda delavrinningsområden (i Norrtäljeån och senare i andra större avrinningsområden). Fokus för Åtgärdssamordnarrollen är att underlätta realiseringen av önskade åtgärder, t.ex. våtmarker eller fosfordammar eller åtgärder på hästgårdar, genom att stödja markägare inför och efter antagande av genomförandeplaner i Norrtälje kommun genom projekterings- finansieringsansöknings- och genomförande av enskilda åtgärder.

 

 

Kontakt

Jonatan Alm | jonathan.alm@campusroslagen.se

Rasmus Thunell | rasmus.thunell@campusroslagen.se

Genomförda

Restaurering av Hållviks våtmark

Under våren 2020 till våren 2021 restaurerades Hållviks våtmark, ett område på knappt 30 ha i skogarna norr om Edsbro i Norrtälje kommun.

Projektmedel (LONA) söktes av Norrtälje kommun (projektägare) på initiativ av bland andra LEVA-samordnare och Roslagens ornitologiska förening genom Kristoffer Stighäll. Projektet finansierades av LONA (234 000 SEK) och Holmen Skog (26 000 SEK). Projektet genomfördes mellan april 2020 och juni 2021. Projektet var från början ett förprojekteringsprojekt (LONA, diarienummer 501-57023-2019) men ändrades under hösten 2020 till ett genomförandeprojekt.

Det aktuella våtmarksområdet är knappt 30 ha stort och bestod av några områden med ung granskog, ett större område med vuxen granskog och till störst del torvmark med få lövträd samt en mindre sjö – Hållviksjön. Området dikades ut sent 1800-tal och nyttjades som slåttermarker, troligen fram till 1950-talet. Marken ägs idag till störst del av Holmen Skog och ett mindre område ägs av Naturvårdsverket och är idag naturreservat. Återställningen till våtmark har diskuterats under en längre tid.

Våtmarken konstruerades genom höja vattennivån med ett dämme samt anläggning en fiskvandringsväg för att möjliggöra för fisk och andra svagsimmande arter att ta sig uppstöms.

En utförligare beskrivning av projektets genomförande och resultat kan läsas i slutrapporten Projektbeskrivning Hållvik slutversion

 

 

 

 

 

 

Genomförda

Akvaponi i Roslagen

Projektet kommer genom kunskapshöjande insatser samt med stöd från Jordbruksverket, LEADER Stockholmsbygd sprida kunskap och öka intresset för Akvaponik (recirkulerande system som odlar fisk på land i kombination med grödor).

Målet är att fler företag och andra aktörer på landsbygden (ekonomiska föreningar, bygdebolag o dyl.) skall ta till sig idén om att odla i slutet system, för att ges möjlighet att växa, diversifiera sin näring, bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle som inte gör åverkan på miljön samt odling för eget bruk. Projektet vill även ge barn och unga möjlighet att lära sig mer om kretslopp, vattnet som resurs och hur man framställer livsmedel på ett hållbart sätt. Detta då man bör så ett frö tidigt genom att ge kunskap för att skapa en långsiktig hållbarhet. Vi vill uppmuntra fler företag att ta del av nya lösningar och innovativa sätt för att öka lönsamheten som samtidigt värnar om vår miljö. Detta med hjälp av demoanläggningen, men också genom att få ta del av aktuell forskning och resultat på området för att bygga på sin kunskapsbank gällande nya tekniker med mera.

Vi vill även sprida kunskapen till de som idag odlar för eget bruk sommarhalvåret till att skapa intresse för att skapa egna året-runt odlingar inomhus och därigenom öka mängden lokalproducerad mat. Genom att behovsinventera kunskaper avser vi skapa ett underlag för framtida utbildningsinsatser som matchar de behov som marknaden efterfrågar.

Projektets syfte är att höja kunskapsnivån om och öka intresset för cirkulära flöden inom matproduktion hos olika intressenter i främst Norrtälje kommun. Företag skall inspireras till att ev. diversifiera och investera i en akvaponianläggning med ökad lönsamhet och konkurrenskraft som följd. Även privatpersoner, gemensamhetsföreningar etc. skall få ökad förståelse och verktyg för att starta/utveckla odlingar för eget bruk.

 

Tidigare events och tillhörande dokument/presentationer:

(Klicka på respektive länk för att hämta pdf-versioner)

 

2020-11-11: Grundläggande kriterier för att designa ett akvaponiskt system

Inspelning av webinarium på vår Youtube:

Power point tillhörande webinariet: Björn Oliviusson, Svensk aquaponik

 

2020-09-21: ”Industrial aquaponics” webinar

Inspelning av webinarium på vår Youtube: Industrial aquaponics with Andrea Gambardella (engelska)

 

2019-12-05: Kick-off workshop för Akvaponi i Roslagen

Förläsning 1: Donatella Acquaviva – Introduktion till WS & Akvaponi i Roslagen

Förläsning 2: Björn Oliviusson (Ej tillgänglig för nedladdning pga upphovsrätt)

Förläsning 3: Torbjörn Frisö, Gröna Solberga

Förläsning 4: Jonathan Alm, Demoanläggning Vattencentrum

 

För mer information om projektet kontakta:

Anna-Karin Hogeland || anna-karin.hogeland@campusroslagen.se || 0176-28 61 12

Donatella Acquaviva  || donatella.acquaviva@campusroslagen.se ||0176-28 61 25

Vid frågor angående studiebesök för skolor och förskolor kontakta:

Malin Asplund || malin.asplund@campusroslagen.se || 0176-28 61 10

I projektet använder vi oss av demoanläggningen som vi byggt med finansiering av Roslagens Sparbanks Stiftelser.

 

 

Genomförda

Vattenvård i Norrtälje, Vallentuna och Österåker

Vill du anlägga eller restaurera en våtmark?

Du som äger eller förvaltar skog eller jordbruksmark och har idéer kring och intresse av anläggning eller restaurering våtmarker är välkommen att höra av dig till oss för att få stöd i ditt pågående eller framtida projekt.

Vi ger även stöd i ditt arbete med andra åtgärder i jordbrukslandskapet såsom strukturkalkning och tvåstegsdiken samt åtgärder inom hästnäringen.

 

Våtmarker även i skog

Skogsvåtmarker är något vi märkt ett ökat intresse för, en åtgärd som kan ge positiva effekter på vattenhushållning, vattenrening och biologisk mångfald och som med rätt förutsättningar kan anläggas med relativt enkla medel.

 

Vad kan vi göra?

Genom våra åtgärdssamordnare och Havs- och Vattenmyndighetens satsning LEVA – Lokalt Engagemang för Vatten, erbjuder vi hjälp när det gäller projektidéer, ansökan om ekonomiskt stöd, samordning och kontakt mellan markägare, organisationer, kommun samt rådgivare.

Våra åtgärdssamordnare finns tillgängliga kostnadsfritt för dig som verkar i Norrtälje, Vallentuna och Österåkers kommuner.

 

Ett platsbesök är en bra start

Kontakta gärna oss om du vill veta mer:

 

Jonathan Alm

jonathan.alm@campusroslagen.se

0176 – 28 61 23

 

 

 

Rasmus Thunell 

rasmus.thunell@campusroslagen.se

0176 – 28 61 22