”För sitt stora engagemang när det gäller dricksvatten och avlopp, såväl strategiska frågor som stora och små utbyggnadsprojekt” lyder motiveringen. Vi är väldigt stolta över Amelia och hennes outtröttliga och inspirerande arbete med vattenfrågor!
03-06-21TRANSWATER - Slutevenemang

Projektet TRANSWATER syftar till att främja samarbetsinlärning om vattenrelaterade utmaningar och integrerade lösningar för att förbättra vattenresiliens i Östersjöregionens kustzoner. Projektet finansieras av Svenska institutet och leds av Utvecklingscentrum för vatten (UCV) med partners från Lettland och Polen. Partnerteamen leds av universitetet i Lettland respektive K2 Solutions Development Foundation. Projektet fokuserar på de kustnära områden som i allt högre grad upplever ett ökat tryck på vattenresurser på grund av en mängd olika faktorer. Projektet TRANSWATER avser att belysa de specifika problemen i dessa områden i Östersjöregionen och främja samarbete för en effektiv strategi så att vattenresiliensen i regionen kan förbättras.
Med detta som bakgrund har UCV och de andra projektpartnerna anordnat en serie workshops med intressenter som delar ett gemensamt intresse för vattenutmaningar i kustnära områden. Syftet har varit att ”samskapa” kunskap inom området och om orsakerna till ovanstående problem samt att ta fram rekommendationer för hållbara lösningar. Vi är oerhört tacksamma för alla deltagares insatser vid våra tidigare workshops.
I den sista workshopen strävar vi efter att utbyta erfarenheter från vårt tidigare lärande och syntetisera integrerad kunskap om naturen, orsakerna till -och hållbara lösningar för vattenutmaningarna i Östersjöregionen, vilket återspeglas från situationerna i Sverige, Lettland och Polen. Vi önskar er välkomna att återigen delta och tillsammans ”samskapa” kunskap utifrån era åsikter och erfarenheter för att bidra till vattenresiliens i Östersjöregionens kustområden.
Workshopen kommer att genomföras som ett webbinarium där de viktigaste resultaten av projektet presenteras i en paneldiskussion följt av brainstorming om kritiska frågor. Alla deltagare kan delta genom att ställa frågor och bidra med idéer / åsikter.
Datum: 2021-06-11
Tid: 13.00 – 16.00
Plats: Digital (via Zoom) https://zoom.us/j/98400385291
Språk: Engelska
Fler Nyheter
25/01/21 - 17:54
Nya webinarier om Akvaponi
Utvecklingscentrum för Vatten anordnar tre nya webinarier inom temat Akvaponi
Onsdag 10 februari, kl. 13.00-14.30
Praktisk fiskskötsel – Martin Franzen, Akvarievärlden Uthyrning
Måndag 15 februari, kl. 13.00-14.30
Praktisk växtskötsel – Helen Rolandsdotter, Väddö hälsoträdgård.
Osndag 24 februari, kl. 13.00-15.00
Akvaponi i samhällsplanering – Per Persson, Björkö Landsbygdsutveckling.
Läs mer och anmäl dig här.
Välkommen!
Alla webinarier är kostnadsfria och hålls på Svenska.
30/08/18 - 09:55
Nyhetsbrev
Vi står framför en nystart efter denna omvälvande sommar där frågor om vatten har haft huvudrollen.
Vi välkomnar Briggen Tre Kronor till Norrtälje. Vi är med på plats den 14-15 september och berättar och visar teknik för vattenbesparing och avloppsrening för att skydda Östersjön.
Vi är en del av den Stora vattenutmaningen som startades denna torra sommar av en medveten familj i Roslagen. Utmaningen är att halvera sin vattenkonsumtion. Vi startar nu med milstolpar varje månad och Stora Vattenutmaningsfesten går av stapeln nästa år i september. Kampanjen går ut på att ni hemma eller på kontoret eller i industrin ger handfasta tips och exempel på hur ni gör för att minska vattenanvändningen. Bästa månadstipset presenteras och belönas. Nästa år kommer vi att kora bästa resultat från allmänheten, företagen och organisationer, alltså tre kategorier. Anmäl er till kampanjen via vår hemsida.
Som ni vet är vårt mål är att alla beslut som rör vatten och avlopp ska baseras på kunskap och skydda vattenresurserna och Östersjön. Vi deltar i tre internationella vattenprojekt med fokus på Östersjön: BATSECO om båttömningsstationer, RETROUT om återställning av vattendrag för fiske och COASTAL om planering på land och hav. Läs mer om projekten här.
Lite mer om vad som har hänt under året
Vi har blivit tio personer i och med att Rasmus Thunell har anställts som projektadministratör hos oss. Rasmus är en nyutexaminerad civilingenjör (Energi & Miljö med master inom Miljöteknik och hållbar infrastruktur) och gjorde sitt examensarbete inom grundvattenmodellering på UCV under våren. Han kommer även att ha en del ansvar för kommunikation. Utvecklingscentrum för vatten växer genom nya medarbetare och ibland får vi medarbetare som lämnar oss för andra uppdrag. Vi har lämnat startsträckan och vi har blivit en etablerad organisation efter våra första fyra åren. Idag är vi en verksamhet som sprudlar av aktiviteter och projekt.
Den äldsta av våra projekt, som började som förstudien Demotest Skärgård har gett upphov till ett företag, Vatteninfo med en permanent utställning för vatten och avloppsanläggningar. Där huserar Norrtälje kommuns VA-rådgivare som ger neutral rådgivning till allmänheten. Projektet har också lett till att vi startade två av VINNOVA- finansierade projekt. Testbädd dricksvatten eller som vi kallar det internt – Poseidon-projektet, utvecklar en testanläggning för dricksvattenfilter. Målet är att både underlätta innovationer och certifiera de filter som redan finns på marknaden. Den 20 september blir en viktig milstolpe nådd, vi inviger SITE 0 på Kaserngatan 11 där man ska kunna testa reningsförmågan för olika material. Vill du vara med på invigningen? Gå in på vår hemsida under events och anmäl dig där. Programmet finns även där.
Utbildning
Till hösten har vi gjort våra grundvattenkurser ännu intressantare med möjlighet till laborationer och handgriplig erfarenhet av provtagning och analys. Kurserna som handlar om mineraler i grundvatten samt övervakning och analys har fått fräschare program. LTU:s dagvattenkurs går för fjärde året i rad hos oss. Det är en kurs på 7,5 hp och är mycket populär. Vi deltar även i en internationell utbildning för kommunala tjänstemän från Asien och Afrika i form av SUWAS som drivs av Niras. Vi använder utställningen även i utbildningssyfte och de besöker oss under en halv dag.
Nätverk av kommuner (KOMMO)
Nästa möte blir den 12 oktober och handlar om tre aktuella frågor:
Är du intresserad av att delta i våra aktiviteter? Gå in på vår hemsida och anmäl dig där. Vill du komma på besök, maila till info@vattencentrum.se. Vi har öppet 10.00 – 16.00 varje vardag och torsdagar till 19.00, lunchstängt kl. 12.00 – 13.00.
05/11/20 - 12:10
Roslagens naturvårdspris 2020
Utvecklingscentrum för Vattens Amelia Morey Strömberg är nominerad till Roslagens naturvårdspris 2020
12/01/22 - 15:25
Enkät till enskilda brunnsägare
Har du en brunn på din fastighet och vill svara på några korta frågor?
Utvecklingscentrum för vatten driver tillsammans med Ecoloop projektet Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för att säkerställa dricksvattenkvalitet av enskilt dricksvatten
Syftet med projektet är att höja kunskapen framförallt hos kommuner men också enskilda brunnsägare och teknikleverantörer kring utmaningar kopplade till rening av vatten från enskilda brunnar
Enkäten är en del av detta arbete och kan fyllas i här.