01-06-18Ministerbesök på Utvecklingscentrum för vatten

Näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) besökte Campus Roslagen och där bland oss.
Under gårdagen fick vi besök av Mikael Damberg (S) och Annika Strandhäll (S). Vi fick tillfälle att om de olika delar vi jobbar med här på Vattencentrum, allt ifrån att vi ger vatten- och avloppsrådgivning till boende i Norrtälje kommun till att jobba med projekt för att lösa de vattenutmaningar som finns i kommunen.
Fler Nyheter
28/01/19 - 17:10
Vattenfilter-workshop 7 februari
Utvecklingscentrum för vatten bjuder in till en samtalsträff med Sveriges främsta företag inom dricksvattenrening för att diskutera utformning av testanläggning och metod för certifiering av filter för rening av dricksvatten.
Testbädd dricksvatten är ett projekt under utveckling som drivs av Utvecklingscentrum för Vatten. Målet med projektet är att kunna erbjuda kvalitetscertifiering utifrån effektivitet-, teknisk robusthet- och hållbarhetstester av dricksvattenrening inom segmentet 1-50 personer samt erbjuda företag tester och möjligheter till utveckling av småskaliga tekniker för dricksvattenrening. Projektets första testanläggning, Site 0 på Campus Roslagen, Kaserngatan 11 står idag redo för att köra igång effektivitetstester. En större anläggning utanför Norrtälje kommer byggas under 2019 där simultana mer omfattande tester planeras kunna utföras i en konstruerad användarmiljö.
Har du frågor, kontakta projektledaren Amelia Morey Strömberg, 0176 – 28 61 17 eller projektadministratör Rasmus Thunell 0176 – 28 61 22
Plats: Vattencentrum, Kaserngatan 11, Norrtälje
Tid: Den 7 februari 2019 kl. 9-15
Pris: Fritt, vi bjuder på kaffe & lunch (Pannkaka, ärtsoppa, fisk och kötträtt, Culinar)
Preliminärt schema:
09.00 – 09.15 Registrering och Kaffe
09.15 – 09.30 Presentation av närvarande
09.30 – 10.15 Föreläsning – Bengt Rittri (Blueair/Bluewater)
10.15 – 11:00 Föreläsning – Jonas Olsson (BAGA)
11:00 – 11:45 Föreläsning – Johan Åkesson (RISE), Regelverket för material i kontakt med vatten
11.45 – 13.00 Lunch
13.00 – 15.00 Genomgång av projektet och certifiering av filter. Diskussion.
Välkommen att diskutera framtida möjligheter inom projektet med oss och andra aktörer!
10/10/18 - 09:22
Andra årliga deltagarmötet för RETROUT
Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.
Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.
RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.
Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.
Läs mer om projektet här.
24/09/18 - 10:46
AQUA-Q vann 1:a pris i IWA Award Ceremony
AQUA-Q - en av våra projektpartners inom projektet Testbädd dricksvatten var i förra veckan i Tokyo på IWA World Water Congress & Exhibition 2018.
AQUA-Q och projektet AQUATRACK (dricksvattensäkerhet och återanvändning av vatten) och borttagning av läkemedelsrester med ozon vann 1:a pris i IWA Award ceremony i gruppen Market-changing Water Technology and Infrastructure. Projektet var en av 160 ansökningar från 45 länder.
Läs mer på aqua-q.se och worldwatercongress.org
21/08/20 - 14:26
29 september kör vi en Digital workshop om Vattenresiliens i Kustnära Omvandlingsområden
Workshopen är en del av projektet TRANSWATER och vi diskuterar kring de ökande vattenutmaningarna i de kustnära övergångszonerna i Stockholmsregionen/ Sverige.
Läs mer och anmäl dig här: