Fler Nyheter

15/10/20 - 13:54

Delta i vår enkät "Vattenkvalitet i enskilda brunnar"

Projektet "Utvärdering av reningsteknik för att säkerställa dricksvattenkvalitet av enskilt dricksvatten" samlar in erfarenheter från brunnsägare

Som underlag till projektet ”Utvärdering av reningsteknik för att säkerställa dricksvattenkvalitet av enskilt dricksvatten” finns en enkät där du som brunnsägare kan bidra med viktiga erfarenheter och bidra till att säkerställa en tryggad tillgång på dricksvatten av en god kvalitet. Läs mer om projektet och delta i enkäten på här.

20/12/18 - 17:46

God Jul & Gott Nytt år!

En Droppe vatten: Nyhetsbrev december 2018

Åren går fortare och fortare, och Utvecklingscentrum för vatten börjar sitt femte år med stora planer för framtiden!

Först av allt god jul och gott nytt år till er alla i vårt nätverk. Vi vill tacka er för allt som vi har fått under åren. Vår vänskapskrets och partnerskrets består idag av politiker, tjänstemän, kollegor, företag och akademiska aktörer och institutioner som har hjälpt oss att växa och har följt oss på vår väg under tiden sedan starten 2014. Fem år som har präglats av stapplande start, små och stora projekt, verksamheter som startades och knoppades av, andra som vi startade men som visade sig inte hålla måttet och till sist en sorts kärna av verksamheter som kommer att vara basen till vår framtid.

Idag huserar vi i ett hus som kallas Vattencentrum Roslagen på Kaserngatan 11 på fina Campus Roslagen. Meningen är att företag, institutioner och organisationer som jobbar med vatten ska hitta sin adress i huset eller i närheten. Vattencentrum Roslagen är en verklig plats med verkliga företag och organisationer som jobbar med vatten. Av en händelse flyttar Norrtälje kommuns VA avdelning till huset precis mitt emot oss.

Idag är UCV den kommunala delen av centret, vi har även Vatteninfo med Expot och Gemva i huset. UCV:s verksamhet har som mål att sprida vattenkunskap och stödja högre kompetens och innovationsnivå. Utifrån vår kommuns unika geografiska läge är vår fokus att skydda Östersjön och kustens och Skärgårdens vattenresurser. Vi består idag av fem olika avdelningar/verksamhetsområden:

1. Strategiska projekt

Donatella Acquaviva, Ms Sc driver eller deltar i olika Interreg projekt inom skilda områden som planering av kust och hav (COASTAL) och båttoalettstationer (BATSECO). Nandita Singh, PH D deltar i ett större Interreg projekt inom hållbar fisketurism (RETROUT). Rasmus Thunell, Ms Sc driver våtmarksprojekt tillsammans med Naturvårdscentrum jämte sin tjänst som projektadministratör. Vårt Vinnovafinansierade projekt Poseidon har fått kommunens innovationspris. Projektet går ut på att bygga en testbädd för certifiering av vattenfilter för hushåll. Målet är att kunna testa och certifiera filter som idag är helt oreglerade. Första testrigg, Site 0 invigdes i november. Projektet drivs av Amelia Morey Strömberg samtidigt som hon är vår verksamhetsansvarig. Andrew Quin som drev vår forskningsplattform och bl.a. avloppsprojektet HADES och informationsprojektet PROGNOS, går vidare till nya marker när han flyttar till Karlstad med familjen. Hades avslutas 2018 och nästa etapp tas över av Jonathan Alm.

2. Mathildalaboratoriet

Ett fullt utrustat laboratorium för vatten och avloppsanalyser där Leonard Scannell regerar och har drivit projektet med ackreditering av laboratoriet tillsammans med Vidar Eriksson Nykänen. Under Vidars föräldraledighet fick Donatella Acquaviva utveckla kvalitetssystemet. Målet är att labbet knoppas av under året för att ge utrymme till flera projekt och verksamheter.

3. Vatten och avloppsrådgivning

En tjänst vi erbjuder alla medborgare i Norrtälje och alla som har fastighet i kommunen. Rådgivningen är gratis och neutral där syftet är att fastighetsägare ska kunna ta beslut om vatten och avlopp baserade på kunskap. Rådgivningen sker i anslutning till vår teknikutställning. Dricksvattenrådgivningen hålls av Amelia Morey Strömberg och avloppsrådgivningen av Jonathan Alm. Under sommaren följer Jonathan med kommunens VA- och bygglovsbuss i sina turer runt om i kommunen.

4. Utbildningar

Vårt mål är att i framtiden kunna kalla oss för Vattenhögskolan. Genom att samla olika utbildningar på olika nivåer och för olika aktörer vill vi bygga ett kluster av kvalificerade kunskapsspridare inom vatten. Idag har vi samarbete med:

  • Luleå Tekniska Universitet som håller en kurs om dagvatten hos oss.
  • Niras som med programmet SUWAS utbildar folk från Sydostasien och Afrika. I höst har vi bland annat haft elever från Laos, Cambodja, Burma, Myamar, Nepal, Bangladesh, Kenya, Uganda, Zambia och Vietnam.
  • Stockholms universitet med besök av ACES-institutionen och elever som är framtida miljöinspektörer.

Vi har tagit emot ex-jobbare från KTH och samarbetar med Högskolan i Gävle för Coop-studenters arbetspraktik. Under året har vi även tagit emot LIA studenter från YH-utbildningar och gymnasiestudenter för sina praktiker och gymnasiearbeten. Även skolor och förskolor kommer till oss och får ta del av kunskap om vatten.

5. KOMMO

 

 

Ett nätverk av kommuner med omvandlingsområden som diskuterar olika teman som berör dem. I år hade vi två seminarier och workshops i samband med inspiration vatten i februari om avsaltningsanläggningar och i november om vattenresurshushållning, ledningsnät och infrastruktur.

 

 

Vi ser fram emot ett händelserikt 2019

 

God Jul & Gott nytt år önskar Utvecklingscentrum för vatten

13/02/23 - 09:27

Lördag om de nya dricksvattenföreskrifterna. LIVSFS 2022:12

De nya dricksvattenföreskrifterna utkom från tryck i december 2022 som en tillämpning av EU:s nya dricksvattendirektiv.

SRMH och UCV informerar om de nya föreskrifterna som har flera nyheter som påverkar alla dricksvattenanläggningar som antingen producerar vatten för fler än 50 personer eller 10 kubikmeter per dygn, eller har en del som är verksamhet, t.ex. kaféer, restauranger, skolor, förskolor mfl.

Läs mer och anmäl dig här

14/02/20 - 12:02

Kostnadsfri avloppsanalys för fastighetsägare

Utvecklingscentrum för vatten efterlyser fastighetsägare med små avloppsanläggningar som vill få dem undersökta på ett vetenskapligt sätt

Vi erbjuder kostnadfri analys av de viktigaste parametrarna.

Du som har Minireningsverk och slamavskiljare med efterföljande markbädd som går att provta kan anmäla intresse.

 

Läs mer och anmäl dig här.