21-09-18UCV på världsvattenveckan, Stockholm, 2018.

Världsvattenveckan (World Water Week) är en av de största globala mötesplatserna vars syfte är att koppla samman forskning, politik, olika verksamheter och beslutsfattare inom vattensektorn.
I år ägde Världsvattenveckan rum i Stockholm 26-31 augusti där två representanter från UCV närvarade: Nandita Singh och Donatella Acquaviva. Nandita deltog hela veckan samt gjorde två föreläsningar baserat på hennes forskningsarbeten kring användandet av vattenresurser. Föreläsningarna ägde rum i samband med seminarierna “Tapping into collective wisdom: Gender sensitive development and water ecosystems” och “IWRM and Ecosystem based approaches: Complementary, duplicating or competing?”. Nantida var även inbjuden att delta i seminarier med temat “Water and Faith” samt deltog i diskussioner med 2015 års pristagare av Stockholm Water Prize: Rajendra Singh.
Donatella deltog i ”Young Professionals Day” 26 augusti och deltog i seminarierna ”Global vision to local reality – identifying the pathways” (SIWI water youth network) och “Integrity management for sustainable water systems”. Det första seminaret bestod I en interaktiv övning och diskussion kring att överföra globala åtaganden till lokala åtgärder och handlingar genom att studera fyra fallstudier: Kapstaden, Amman, Hull och Miami. Det andra seminariet utforskade hur vi prioriterar integritet inom vattensektorn samt hur vi uppfyller rätten till vatten och sanitet. För Nandita var detta sjätte gången på världsvattenveckan, för UCV och Donatellas räkning var deltagandet det första. UCVs närvarande var väldigt viktigt för vår relativt nya organisation där vårt internationella nätverk inom verksamheten växte, globala synligheten ökade samt inte minst att vi bidrog till att skapa lösningar till globala vattenutmaningar.
Fler Nyheter
17/03/21 - 11:43
Enkät om enskilda vatten- och avloppssystem i Norrtälje
Vill du delta i en undersökning om naturbaserade lösningar för vatten- och avoppssystem?
Undersökningen sker i samband med en masteruppsats som skrivs på Södertörns Högskola inom ämnet Miljövetenskap om naturbaserade lösningar och begränsningar för vatten- och avloppssystem gällande BDT-vatten. Uppsatsen skrivs tillsammans med projektet NATWIP (Nature-Based Solutions for Water Management in the Peri-Urban) och Utvecklingscentrum för vatten i Norrtälje.
Enkäten kan fyllas i digitalt via denna länk.
Det går också bra att skriva ut och posta ifyllt formulär till:
Petra Putnik
Fågelstavägen 12A
124 33 Bandhagen
För mer info, kontakta:
Petra Putnik
Tel: 0762 – 508 222
E-post: petraputnik@hotmail.com
Vi hanterar personuppgifter i enlighet med GDPR. Vi värdesätter din integritet och arbetar strukturerat för att vidta säkerhetsåtgärder och se till att din personliga integritet inte kränks.
All information inhämtad i denna undersökning som kan identifiera er kommer att hållas konfidentiell.
Undersökningen är öppen fram till och med den 4 april 2021.
06/08/20 - 15:37
Studiebesök i akvaponin för skolor och förskolor
Nu öppnar vi upp för höstens studiebesök
Nu drar studiebesöken igång i vår akvaponi-demo för skolor och förskolor! Vi välkomnar alla barn från F-9 samt de äldsta barnen på förskolan.
Läs mer och boka här.
10/10/18 - 09:22
Andra årliga deltagarmötet för RETROUT
Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.
Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.
RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.
Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.
Läs mer om projektet här.
29/11/19 - 10:32
UCV får stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelse för fortsatt arbete med projekt RETROUT
Den 12 november 2019 bjöds Utvecklingscentrum för Vatten in för att delta i höstens prisutdelning hos Roslagens Sparbanks Stiftelser.
UCV fick 70 000 kr som medfinansiering för fortsätt arbete med Retrout som är ett viktigt projekt som syftar till att förbättra potentialen för kustfisketurism i Östersjöområden genom förbättrad ekologisk status i vattendrag, förbättrad styrning för fisketurismen samt utveckling av fisketurismindustrin. Projektet bidrar också till utveckling av lokal ekoturism i Norrtälje samt miljömässig hållbarhet i kommunen. Retrout har en särskild fokus på Skeboån. I projektet kommer en ”Baltic Tool Box” – en verktygslåda att utvecklas som kan tillämpas för att främja deltagande av olika intressenter för en restaurering av Skeboån och andra vattendrag. Priset mottags av Nandita Singh som är Retrouts projektledare på UCV. Campus Roslagens VD Ulf Linderholm var också närvarande vid utdelningen.
Läs mer om projektet RETROUT här.