Fler Nyheter

26/06/18 - 11:40

Deltagare i projektet Batseco Boat testar pumpstationer

I förra veckan åkte vi ut till Arholma och Gräddö för att testa pumpstationerna där.

Det var både vi från Utvecklingscentrum för vatten som var iväg men även Ecoloop och Norrtälje kommun som även dem är projektdeltagare.

Vi fick dessutom tillfälle att intervjua båtägare hur de tycker att det fungerar med pumpstationerna och fick mycket värdefull information.

Projektet finansieras av EU’s Central Baltic program och syftar till att förbättra kapacitet och tillgänglighet vad gäller latrintömning i småbåtshamnar runt centrala Östersjön. Fokus är att hitta och investera i lösningar för pumpstationer och för digital teknik för att lokalisera och kontrollera tömningsstationer.

Nästa ställe som vi kommer att besöka är Svinninge och Vaxholm.

Läs mer om projektet här

19/07/23 - 11:58

Öppet under sommaren

Vi har öppet som vanligt under sommaren

Utställningen är öppen alla helgfria vardagar 10-16 (lunchstängt 12-13)

VA-rådgivning bokar du på vår bokningssida

 

Trevlig sommar!

21/09/18 - 10:40

UCV på världsvattenveckan, Stockholm, 2018.

Världsvattenveckan (World Water Week) är en av de största globala mötesplatserna vars syfte är att koppla samman forskning, politik, olika verksamheter och beslutsfattare inom vattensektorn.

I år ägde Världsvattenveckan rum i Stockholm 26-31 augusti där två representanter från UCV närvarade: Nandita Singh och Donatella Acquaviva. Nandita deltog hela veckan samt gjorde två föreläsningar baserat på hennes forskningsarbeten kring användandet av vattenresurser. Föreläsningarna ägde rum i samband med seminarierna “Tapping into collective wisdom: Gender sensitive development and water ecosystems” och “IWRM and Ecosystem based approaches: Complementary, duplicating or competing?”. Nantida var även inbjuden att delta i seminarier med temat “Water and Faith” samt deltog i diskussioner med 2015 års pristagare av Stockholm Water Prize: Rajendra Singh.

Donatella deltog i ”Young Professionals Day” 26 augusti och deltog i seminarierna ”Global vision to local reality – identifying the pathways” (SIWI water youth network) och “Integrity management for sustainable water systems”. Det första seminaret bestod I en interaktiv övning och diskussion kring att överföra globala åtaganden till lokala åtgärder och handlingar genom att studera fyra fallstudier: Kapstaden, Amman, Hull och Miami. Det andra seminariet utforskade hur vi prioriterar integritet inom vattensektorn samt hur vi uppfyller rätten till vatten och sanitet. För Nandita var detta sjätte gången på världsvattenveckan, för UCV och Donatellas räkning var deltagandet det första. UCVs närvarande var väldigt viktigt för vår relativt nya organisation där vårt internationella nätverk inom verksamheten växte, globala synligheten ökade samt inte minst att vi bidrog till att skapa lösningar till globala vattenutmaningar.

21/01/20 - 16:22

Akvaponibygget är nu i full gång på Vattencentrum

Byggnationen av vår akvaponi inom projektet Akvaponi i Roslagen är nu i full gång i källaren på Vattencentrum, Campus Roslagen.

Golvet är målat, vatten och el är indraget i lokalen. Fisktanken är på plats, slasktanken är färdig och odlingsbäddarna börjar ta form och vi väntar med spänning på att kunna starta upp systemet. Invigningen sker 26 mars då vi även håller vår konferens Inspiration Vatten.

Se bildserie från bygget nedan, fler bilder finns på vår facebooksida.

 

Fisktank

 

Sump med biobäddar.

 

Sump med inlopp från fisktank till höger i bild.

 

Odlingsbädd under konstruktion

 

Vid frågor, hör gärna av er till info@vattencentrum.se

Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev