26-06-18Deltagare i projektet Batseco Boat testar pumpstationer

I förra veckan åkte vi ut till Arholma och Gräddö för att testa pumpstationerna där.
Det var både vi från Utvecklingscentrum för vatten som var iväg men även Ecoloop och Norrtälje kommun som även dem är projektdeltagare.
Vi fick dessutom tillfälle att intervjua båtägare hur de tycker att det fungerar med pumpstationerna och fick mycket värdefull information.
Projektet finansieras av EU’s Central Baltic program och syftar till att förbättra kapacitet och tillgänglighet vad gäller latrintömning i småbåtshamnar runt centrala Östersjön. Fokus är att hitta och investera i lösningar för pumpstationer och för digital teknik för att lokalisera och kontrollera tömningsstationer.
Nästa ställe som vi kommer att besöka är Svinninge och Vaxholm.
Fler Nyheter
19/10/18 - 09:55
Enkät för båtägare - Hjälp oss att hjälpa dig!
Projektet BATSECO-BOAT handlar om att förbättra servicen för båtturister runt Östersjön och fokuserar särskilt på möjligheterna för latrintömning från små båtar. I projektet, som finansieras av EU-programmet Interreg Central Baltic, deltar bla Norrtälje kommun, Utvecklingscentrum för vatten, Ecoloop, liksom kommuner och organisationer Finland och Estland.
Syftet med denna enkät är att skapa en bild av småbåtsägares behov av nya latrintömningsstationer eller utökad kapacitet för latrintömning i skärgården. Svaren på enkäten kommer att användas inom projektet för att ta fram underlag, bland annat kartor, till kommuner som vill planera investeringar för att förbättra latrintömningsmöjligheterna i skärgården.
Svara innan den 11:e november.
Kontaktinformation som delas med oss i denna enkät kommer inte delas till parter utanför projektet och du kommer inte bli kontaktad av oss i kommersiella syften.
Har du frågor om denna enkät eller projektet BATSECO-BOAT? Välkommen att kontakta Helfrid Schulte-Herbrüggen, Ecoloop, helfrid.schulte.herbruggen@ecoloop.se.
Båtägare i Norrtälje kommun, var med och påverka!
Enkät ämnad för båtklubbar https://link.webropolsurveys.com/S/72CC1F28F147048B
Enkät ämnad för båtägare: https://link.webropolsurveys.com/S/22D548C0AE35C543
Lär mer om BATSECO-Boat projekt här
09/05/19 - 14:36
Undersökning av reningseffektivitet för små avlopp i Norrtälje
Vi efterlyser fastighetsägare med små avloppsanläggningar som vill få dem undersökta på ett vetenskapligt sätt.
Vi erbjuder en subventionerad analys av de viktigaste parametrarna, de som övergöder Östersjön och de som kan kontaminera ditt dricksvatten. Projektpris: 300 kronor. (Ordinarie pris ca 1500 kronor.) Projekts syftet är att undersöka reningseffektivitet av två olika typer av avloppssystem: Minireningsverk och markbädd. Utvecklingscentrum för vatten kommer att analysera det renade avloppsvattnet från cirka 25 minireningsverk och 25 markbäddar.
Projektet har fått stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelser.
Läs mer om projektet här.
Anmälan sker via Roslagen Sparbanks hemsida.
01/02/21 - 09:08
Grattis Viby friskola!
Viby Friskola (Klass 8) tog hem segern i att ta fram bäst handlingsplan i projektet Rädda Östersjön
Motiveringen löd:
”Med ett fantastiskt engagemang, stor kunskap samt med en mycket pedagogisk och snygg presentation lyckas klassen tydligt beskriva Östersjöns alla utmaningar!
Filmen ger många bra tips på hur vi alla kan vara med och bidra till Östersjöns välmående!”
Läs mer på https://www.hallbarhetroslagen.se/
Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=_icR2xVa_QI&feature=youtu.be
14/10/20 - 16:26
Tillsammans räddar vi Östersjön
Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal för att öka kunskap och förståelse för Östersjöns utmaningar
Klimatförändring, övergödning, miljögifter och överfiske är några ämnen som elever från årskurs 8 i Norrtälje kommun får lära sig om i hållbarhetsprojektet ”Rädda Östersjön”. Projektet är ett samarbete mellan Norrtäljes grundskolor, Ica Flygfyren, Roslagens sparbank och Roslagens sparbanks stiftelser. Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal samt hjälper eleverna med vattenprovtagning vid reningsverk.
Projektet genomförs som en tävling där varje klass gemensamt ska ta fram en handlingsplan för en av Östersjöns utmaningar: Näringsämnen, Läkemedel, Plaster, Klimatförändring, Kemikalier, Skräp och Fisk. Den klass som gör den bästa handlingsplanen vinner inträde och åkband för en heldag på Gröna lund.
Syftet är att ge eleverna kunskaper om och förståelse för Östersjöns utmaningar med utgångspunkt från Agenda 2030 och grundskolans läroplan.
Läs mer om projektet och se panelsamtalen här.