Fler Nyheter

30/11/18 - 08:46

Årets Innovation

Utvecklingscentrum för Vatten och projektet Testbädd Dricksvatten har vunnit priset Årets Innovation 2018

Motiveringen till priset:

”Utvecklingscentrum för vatten utvecklar med sitt projekt Testbädd dricksvatten en kvalitetscertifiering med effektivitets- och hållbarhetstester av dricksvattenfilter och småskaliga tekniker för att rena dricksvatten. Testbädden förväntas på sikt bidra till social och miljömässig förbättring då hårdare krav kan ställas på reningstekniker och mindre ansvar lämpas över på privatpersoner och konsumenter. För detta arbete går Norrtälje kommuns pris Årets innovation 2018 till Utvecklingscentrum för vatten.”

Vi är mycket stolta över att ha blivit tilldelade priset av Norrtälje Kommun under galan Årets Utmärkelser 2018.

Läs mer om projektet här.

03/06/21 - 14:38

TRANSWATER - Slutevenemang

Projektet TRANSWATER syftar till att främja samarbetsinlärning om vattenrelaterade utmaningar och integrerade lösningar för att förbättra vattenresiliens i Östersjöregionens kustzoner. Projektet finansieras av Svenska institutet och leds av Utvecklingscentrum för vatten (UCV) med partners från Lettland och Polen. Partnerteamen leds av universitetet i Lettland respektive K2 Solutions Development Foundation. Projektet fokuserar på de kustnära områden som i allt högre grad upplever ett ökat tryck på vattenresurser på grund av en mängd olika faktorer. Projektet TRANSWATER avser att belysa de specifika problemen i dessa områden i Östersjöregionen och främja samarbete för en effektiv strategi så att vattenresiliensen i regionen kan förbättras.

Med detta som bakgrund har UCV och de andra projektpartnerna anordnat en serie workshops med intressenter som delar ett gemensamt intresse för vattenutmaningar i kustnära områden. Syftet har varit att ”samskapa” kunskap inom området och om orsakerna till ovanstående problem samt att ta fram rekommendationer för hållbara lösningar. Vi är oerhört tacksamma för alla deltagares insatser vid våra tidigare workshops.

I den sista workshopen strävar vi efter att utbyta erfarenheter från vårt tidigare lärande och syntetisera integrerad kunskap om naturen, orsakerna till -och hållbara lösningar för vattenutmaningarna i Östersjöregionen, vilket återspeglas från situationerna i Sverige, Lettland och Polen. Vi önskar er välkomna att återigen delta och tillsammans ”samskapa” kunskap utifrån era åsikter och erfarenheter för att bidra till vattenresiliens i Östersjöregionens kustområden.

Workshopen kommer att genomföras som ett webbinarium där de viktigaste resultaten av projektet presenteras i en paneldiskussion följt av brainstorming om kritiska frågor. Alla deltagare kan delta genom att ställa frågor och bidra med idéer / åsikter.

Datum: 2021-06-11

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Digital (via Zoom) https://zoom.us/j/98400385291

Språk: Engelska

Mer info om workshopen.

16/07/19 - 16:51

Låga vattennivåer och vattenbrist

Grundvattennivåerna i Norrtälje kommun och i stora delar av övriga landet är i dagsläget ovanligt låga.

Läs mer vad som gäller vid vattenbrist inom kommunen på Norrtälje kommuns hemsida

 

Här följer några tips på hur du kan spara vatten:

  • Duscha istället för att bada. Ta korta duschar och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner. Skölja inte disk under rinnande kran.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så får du kallt vatten utan att låta kranen rinna.
  • Stoppa läckage. En droppande kran kan förbruka cirka 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran kan förbruka ungefär 300 kubikmeter. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 700 kubikmeter vatten på ett år.
  • Byt ut toaletter, gamla kranar och duschmunstycken till snålspolande varianter.
  • Vattna inte gräsmattan med grundvatten.
  • Tänk på att du inte ska fylla pool eller badtunna med grundvatten.
  • Ska du tvätta bilen gör det i biltvätt/tvätthall, inte hemma.

Tips från Norrtälje kommuns hemsida

06/12/18 - 18:05

Gemensam strategi för vattenförsörjning

Gemensam strategi ska säkra länets framtida vattenförsörjning

Samarbete kring länets vattenförsörjning har länge diskuterats. Frågan aktualiseras av den snabba tillväxten i regionen och av sårbarheter till följd av bland annat klimatförändringar. Länsstyrelsen, Stockholms läns landsting och Storstockholm har nu fattat beslut om en regional vattenförsörjningsplan som grund för en långsiktig gemensam inriktning.

Läs mer på länsstyrelsens hemsida.