Fler Nyheter

30/08/18 - 09:55

Nyhetsbrev

Vi står framför en nystart efter denna omvälvande sommar där frågor om vatten har haft huvudrollen.

Vi välkomnar Briggen Tre Kronor till Norrtälje. Vi är med på plats den 14-15 september och berättar och visar teknik för vattenbesparing och avloppsrening för att skydda Östersjön.

Vi är en del av den Stora vattenutmaningen som startades denna torra sommar av en medveten familj i Roslagen. Utmaningen är att halvera sin vattenkonsumtion. Vi startar nu med milstolpar varje månad och Stora Vattenutmaningsfesten går av stapeln nästa år i september. Kampanjen går ut på att ni hemma eller på kontoret eller i industrin ger handfasta tips och exempel på hur ni gör för att minska vattenanvändningen. Bästa månadstipset presenteras och belönas. Nästa år kommer vi att kora bästa resultat från allmänheten, företagen och organisationer, alltså tre kategorier. Anmäl er till kampanjen via vår hemsida.

Som ni vet är vårt mål är att alla beslut som rör vatten och avlopp ska baseras på kunskap och skydda vattenresurserna och Östersjön. Vi deltar i tre internationella vattenprojekt med fokus på Östersjön: BATSECO om båttömningsstationer, RETROUT om återställning av vattendrag för fiske och COASTAL om planering på land och hav. Läs mer om projekten här.

Lite mer om vad som har hänt under året

Vi har blivit tio personer i och med att Rasmus Thunell har anställts som projektadministratör hos oss. Rasmus är en nyutexaminerad civilingenjör (Energi & Miljö med master inom Miljöteknik och hållbar infrastruktur) och gjorde sitt examensarbete inom grundvattenmodellering på UCV under våren. Han kommer även att ha en del ansvar för kommunikation. Utvecklingscentrum för vatten växer genom nya medarbetare och ibland får vi medarbetare som lämnar oss för andra uppdrag. Vi har lämnat startsträckan och vi har blivit en etablerad organisation efter våra första fyra åren. Idag är vi en verksamhet som sprudlar av aktiviteter och projekt.

Den äldsta av våra projekt, som började som förstudien Demotest Skärgård har gett upphov till ett företag, Vatteninfo med en permanent utställning för vatten och avloppsanläggningar. Där huserar Norrtälje kommuns VA-rådgivare som ger neutral rådgivning till allmänheten. Projektet har också lett till att vi startade två av VINNOVA- finansierade projekt. Testbädd dricksvatten eller som vi kallar det internt – Poseidon-projektet, utvecklar en testanläggning för dricksvattenfilter. Målet är att både underlätta innovationer och certifiera de filter som redan finns på marknaden. Den 20 september blir en viktig milstolpe nådd, vi inviger SITE 0 på Kaserngatan 11 där man ska kunna testa reningsförmågan för olika material. Vill du vara med på invigningen? Gå in på vår hemsida under events och anmäl dig där. Programmet finns även där.

Utbildning

Till hösten har vi gjort våra grundvattenkurser ännu intressantare med möjlighet till laborationer och handgriplig erfarenhet av provtagning och analys. Kurserna som handlar om mineraler i grundvatten samt övervakning och analys har fått fräschare program. LTU:s dagvattenkurs går för fjärde året i rad hos oss. Det är en kurs på 7,5 hp och är mycket populär. Vi deltar även i en internationell utbildning för kommunala tjänstemän från Asien och Afrika i form av SUWAS som drivs av Niras. Vi använder utställningen även i utbildningssyfte och de besöker oss under en halv dag.

Nätverk av kommuner (KOMMO)

Nästa möte blir den 12 oktober och handlar om tre aktuella frågor:

– Behov av tillstånd för att anlägga dricksvattenbrunnar i känsliga miljöer
– Utredningen om hållbara vattentjänster och
– Slamlogistik i kommunerna, vart tar slammet vägen?
Är du intresserad av att delta i våra aktiviteter? Gå in på vår hemsida och anmäl dig där. Vill du komma på besök, maila till info@vattencentrum.se. Vi har öppet 10.00 – 16.00 varje vardag och torsdagar till 19.00, lunchstängt kl. 12.00 – 13.00.

20/12/18 - 17:46

God Jul & Gott Nytt år!

En Droppe vatten: Nyhetsbrev december 2018

Åren går fortare och fortare, och Utvecklingscentrum för vatten börjar sitt femte år med stora planer för framtiden!

Först av allt god jul och gott nytt år till er alla i vårt nätverk. Vi vill tacka er för allt som vi har fått under åren. Vår vänskapskrets och partnerskrets består idag av politiker, tjänstemän, kollegor, företag och akademiska aktörer och institutioner som har hjälpt oss att växa och har följt oss på vår väg under tiden sedan starten 2014. Fem år som har präglats av stapplande start, små och stora projekt, verksamheter som startades och knoppades av, andra som vi startade men som visade sig inte hålla måttet och till sist en sorts kärna av verksamheter som kommer att vara basen till vår framtid.

Idag huserar vi i ett hus som kallas Vattencentrum Roslagen på Kaserngatan 11 på fina Campus Roslagen. Meningen är att företag, institutioner och organisationer som jobbar med vatten ska hitta sin adress i huset eller i närheten. Vattencentrum Roslagen är en verklig plats med verkliga företag och organisationer som jobbar med vatten. Av en händelse flyttar Norrtälje kommuns VA avdelning till huset precis mitt emot oss.

Idag är UCV den kommunala delen av centret, vi har även Vatteninfo med Expot och Gemva i huset. UCV:s verksamhet har som mål att sprida vattenkunskap och stödja högre kompetens och innovationsnivå. Utifrån vår kommuns unika geografiska läge är vår fokus att skydda Östersjön och kustens och Skärgårdens vattenresurser. Vi består idag av fem olika avdelningar/verksamhetsområden:

1. Strategiska projekt

Donatella Acquaviva, Ms Sc driver eller deltar i olika Interreg projekt inom skilda områden som planering av kust och hav (COASTAL) och båttoalettstationer (BATSECO). Nandita Singh, PH D deltar i ett större Interreg projekt inom hållbar fisketurism (RETROUT). Rasmus Thunell, Ms Sc driver våtmarksprojekt tillsammans med Naturvårdscentrum jämte sin tjänst som projektadministratör. Vårt Vinnovafinansierade projekt Poseidon har fått kommunens innovationspris. Projektet går ut på att bygga en testbädd för certifiering av vattenfilter för hushåll. Målet är att kunna testa och certifiera filter som idag är helt oreglerade. Första testrigg, Site 0 invigdes i november. Projektet drivs av Amelia Morey Strömberg samtidigt som hon är vår verksamhetsansvarig. Andrew Quin som drev vår forskningsplattform och bl.a. avloppsprojektet HADES och informationsprojektet PROGNOS, går vidare till nya marker när han flyttar till Karlstad med familjen. Hades avslutas 2018 och nästa etapp tas över av Jonathan Alm.

2. Mathildalaboratoriet

Ett fullt utrustat laboratorium för vatten och avloppsanalyser där Leonard Scannell regerar och har drivit projektet med ackreditering av laboratoriet tillsammans med Vidar Eriksson Nykänen. Under Vidars föräldraledighet fick Donatella Acquaviva utveckla kvalitetssystemet. Målet är att labbet knoppas av under året för att ge utrymme till flera projekt och verksamheter.

3. Vatten och avloppsrådgivning

En tjänst vi erbjuder alla medborgare i Norrtälje och alla som har fastighet i kommunen. Rådgivningen är gratis och neutral där syftet är att fastighetsägare ska kunna ta beslut om vatten och avlopp baserade på kunskap. Rådgivningen sker i anslutning till vår teknikutställning. Dricksvattenrådgivningen hålls av Amelia Morey Strömberg och avloppsrådgivningen av Jonathan Alm. Under sommaren följer Jonathan med kommunens VA- och bygglovsbuss i sina turer runt om i kommunen.

4. Utbildningar

Vårt mål är att i framtiden kunna kalla oss för Vattenhögskolan. Genom att samla olika utbildningar på olika nivåer och för olika aktörer vill vi bygga ett kluster av kvalificerade kunskapsspridare inom vatten. Idag har vi samarbete med:

  • Luleå Tekniska Universitet som håller en kurs om dagvatten hos oss.
  • Niras som med programmet SUWAS utbildar folk från Sydostasien och Afrika. I höst har vi bland annat haft elever från Laos, Cambodja, Burma, Myamar, Nepal, Bangladesh, Kenya, Uganda, Zambia och Vietnam.
  • Stockholms universitet med besök av ACES-institutionen och elever som är framtida miljöinspektörer.

Vi har tagit emot ex-jobbare från KTH och samarbetar med Högskolan i Gävle för Coop-studenters arbetspraktik. Under året har vi även tagit emot LIA studenter från YH-utbildningar och gymnasiestudenter för sina praktiker och gymnasiearbeten. Även skolor och förskolor kommer till oss och får ta del av kunskap om vatten.

5. KOMMO

 

 

Ett nätverk av kommuner med omvandlingsområden som diskuterar olika teman som berör dem. I år hade vi två seminarier och workshops i samband med inspiration vatten i februari om avsaltningsanläggningar och i november om vattenresurshushållning, ledningsnät och infrastruktur.

 

 

Vi ser fram emot ett händelserikt 2019

 

God Jul & Gott nytt år önskar Utvecklingscentrum för vatten

05/11/20 - 12:10

Roslagens naturvårdspris 2020

Utvecklingscentrum för Vattens Amelia Morey Strömberg är nominerad till Roslagens naturvårdspris 2020

”För sitt stora engagemang när det gäller dricksvatten och avlopp, såväl strategiska frågor som stora och små utbyggnadsprojekt” lyder motiveringen. Vi är väldigt stolta över Amelia och hennes outtröttliga och inspirerande arbete med vattenfrågor!

Priset delas ut av Norrtelje Tidning och Roslagens naturskyddsförening.

Här kan du läsa mer: Artikel i Norrtelje Tidning

12/05/23 - 14:49

Öppettider under Valborg

Våra öppettider under Valborg:

Mån 15/510.00 – 16.00
Tis 16/510.00 – 16.00
Ons 17/510.00 – 16.00
Tor 18/5Stängt
Fre 19/510.00 – 16.00
Lör 20/5Stängt
Sön 21/5Stängt