”För sitt stora engagemang när det gäller dricksvatten och avlopp, såväl strategiska frågor som stora och små utbyggnadsprojekt” lyder motiveringen. Vi är väldigt stolta över Amelia och hennes outtröttliga och inspirerande arbete med vattenfrågor!
05-11-20Roslagens naturvårdspris 2020

Utvecklingscentrum för Vattens Amelia Morey Strömberg är nominerad till Roslagens naturvårdspris 2020
Fler Nyheter
21/05/21 - 09:51
Vattenlördag - Tekniker och lagar för enskilt VA
Onsdagen den 26e maj anordnar Vatteninfo en vatten-och avloppskväll, för fastighetsägare och samfälligheter i hela landet.
Under eftermiddagen och kvällen kan du ta del av seminarier om teknik och regelverk samt produktpresentationer från leverantörer av produkter och tjänster. Parallellt med programmet finns det möjlighet till egna förbokade möten med våra utställare som erbjuder produkter och tjänster inom vatten och avlopp. Deltagandet är kostnadsfritt och sker i huvudsak digitalt, vilket gör att du kan delta från var du än befinner dig.
Läs mer och anmäl dig på www.vatteninfo.com
06/12/22 - 10:49
Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar
Under 2021-2022 genomförde Utvecklingscentrum för vatten och Ecoloop AB i samarbete med Österåker, Värmdö, Norrtälje och Haninge kommuner projektet Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar. Projektets slutrapport finns nu publicerad.
Slutrapporten kan läsas i sin helhet här:
Projektet visade på flera lärdomar och utmaningar kopplade till vattenkvalitet och rening. Flera undersökningar av reningsteknikers funktion i fält skulle behövas för att kunna dra slutsatser kring hur väl småskaliga tekniker fungerar överlag. Vattenkvalitet varierar med säsong, tillgång på vatten, belastning med mera och reningsteknikers funktion över tid skulle därmed också variera, vilket påkallar mätning och uppföljning över tid. Däremot kunde projektet påvisa att testade reningstekniker inte uppfyllde utlovad reningsgrad, och kan leda till en ökad vattenförbrukning. Huvudsakliga rekommendationer utifrån detta projekt är att
- myndigheter bör satsa på rådgivning och information rörande lokala grundvattenförhållanden (tillgång och kvalitet) för enskilda brunnsägare;
- att kommuner utreder hur man ska hantera tillgång och kvalitet av enskilt vatten på sikt, med tanke på klimatförändringar, ökat befolkningstryck och en ökad permanentning i fritidshus;
- att man genomför fler systematiska studier av reningsteknikers funktion och avfallshantering över tid
14/10/20 - 16:26
Tillsammans räddar vi Östersjön
Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal för att öka kunskap och förståelse för Östersjöns utmaningar
Klimatförändring, övergödning, miljögifter och överfiske är några ämnen som elever från årskurs 8 i Norrtälje kommun får lära sig om i hållbarhetsprojektet ”Rädda Östersjön”. Projektet är ett samarbete mellan Norrtäljes grundskolor, Ica Flygfyren, Roslagens sparbank och Roslagens sparbanks stiftelser. Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal samt hjälper eleverna med vattenprovtagning vid reningsverk.
Projektet genomförs som en tävling där varje klass gemensamt ska ta fram en handlingsplan för en av Östersjöns utmaningar: Näringsämnen, Läkemedel, Plaster, Klimatförändring, Kemikalier, Skräp och Fisk. Den klass som gör den bästa handlingsplanen vinner inträde och åkband för en heldag på Gröna lund.
Syftet är att ge eleverna kunskaper om och förståelse för Östersjöns utmaningar med utgångspunkt från Agenda 2030 och grundskolans läroplan.
Läs mer om projektet och se panelsamtalen här.
16/06/21 - 17:02
Blue farmers - nytt projekt om akvaponi!
Utvecklingscentrum för vatten inleder projektet Blue farmers i oktober 2021
Finansieringen till akvaponiprojektet Blue farmers beviljades av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Projektet är ett samarbete mellan Campus Roslagen AB och Väddö folkhögskola. Projektet strävar till att skapa en läroplattform som ger möjlighet till fler företagare runtom i landet att odla året runt med hjälp av akvaponiska system. Blue farmers-projektet drar igång i oktober 2021 och pågår under 12 månader.
Blue farmers – ett projekt i linje med livsmedelsstrategins intentioner
Med projekt ”Blue farmers” vill UCV och Väddö folkhögskola skapa en lärplattform för alla företagare inom de gröna näringarna för att öka deras produktion, där akvaponi möjliggör odling året runt. Projektet ligger i linje med livsmedelsstrategins intentioner: med en akvaponi kan man odla lokalt i staden och främja lokal matproduktion samtidigt som det leder till minskad vattenanvändning och minskar utsläpp av näringsämnen till miljön. Igenom plattformen får företagare information om hur man startar ett akvaponiskt system ur en teknisk, juridisk (tillstånd) och ekonomisk synvinkel. Genom att utbilda den nya generationen av lantbrukare i hållbar matproduktion bidrar projektet till en långsiktig hållbarhet inom området.
Intresserad av att veta mer om Blue farmers?
Kontakt: donatella.acquaviva@campusroslagen.se
Undrar du vad en akvaponi är? Läs mer här.