Fler Nyheter

25/09/20 - 13:19

"Akvaponi I Roslagen” participates to #EUinmyregion campaign

How the aquaponics helps complying with the sustainable development goals

With the project “Aquaponics in Roslagen” we aim to raise awareness around the social and
environmental challenges facing the food sector and the importance of adopting circularity
processes, to spread information about aquaponics and inspire different actors to adopt this
type of farming technique.

The food sector is called to face many challenges such as an increasing world population,
70% of which will live in cities and an overuse of our resources e.g. 70% of the world’s fish
stock is either fished at its limit or over fished.

Agriculture more than other sector depends on weather and climate. It will be particularly
impacted by climate change, some of its consequences being desertification, land erosion,
droughts.

Moreover, Sweden strongly depends on food imports, especially for fish, fruit and vegetables,
this contributing to CO2 emissions but also undermining the security of the Swedish food
system.

There is the need to transition towards a more sustainable and resilient food system, possibly
bringing food production closer to the consumer.

Aquaponics is a circular farming method that allows saving of water and nutrients. It
combines the culture of fish or other aquatic species with the farming of vegetables. Nutrients
rich water from fish culture flows to the growing beds and then sent back to the fish in a
circular loop. Bacteria are the stars of this system: They are responsible of the conversion of
ammonia into nitrites and then nitrates, a non-toxic form of nitrogen.

The ecosystem fish-bacteria-plant is a very sensitive one and is based on an equilibrium of
nutrients and water parameters.

How aquaponics contributes to the agenda 2030:

  • • Aquaponics uses only 10% of the water used in traditional agriculture (FAO, 2014)_ SDG 6
  • • Soil-less agriculture halts the depletion of soil nutrients_SDG 13, 15
  • • No harmful fertilizers run off into water bodies. In traditional agriculture, farmers have to use fertilizers in order to maximize the production. The excess of fertilizers goes then to our water bodies, causing eutrophication and in extreme cases to the biological death of the water source_ SDG 14
  • • In an aquaponic system the wastewater from fish is not only controlled but reused, being this an alternative and more environmental-friendly method of fish farming_ SDG 6 & 14
  • • Thanks to the symbiosis between fish and vegetables, in aquaponics it is impossible to use antibiotics for fish, contrary to sea fish farming. This means that good conditions for the fish health need to be respected, being this a guarantee both for the end consumer and under the aspect of animal protection_SDG 3, 14
  • • It is possible to produce in the city where the arable land available is quite limited thanks to the possibility offered by the vertical farming_ SDG 2, 11
  • • Food transportation contributes largely to CO2 emissions in the atmosphere. By taking food production closer to the consumers aquaponics can have a positive effect also on this aspect_SDG 11,12,13
  • • Aquaponics can be a way to ensure food security: By being able to cultivate all year around in controlled conditions that do not depend on external and climate factors we can prevent the interrumption of the food chain, particularly important under pandemics times_SDG 2
  • • Soil-less farming methods are suitable for any gender, age, and even allow people with disability to work in this field since they don’t require all the movements needed in traditional agriculture_SDG 10

24/01/20 - 09:24

Affärsutbildning för dig som jobbar inom småskalig livsmedelsproduktion

LRF Mälardalen anordnar en kurs i Uppsala län och Västmanlands län om affärsutveckling för småskaliga livsmedelsproducenter.

Mer information och anmälan här.

14/10/20 - 16:26

Tillsammans räddar vi Östersjön

Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal för att öka kunskap och förståelse för Östersjöns utmaningar

Klimatförändring, övergödning, miljögifter och överfiske är några ämnen som elever från årskurs 8 i Norrtälje kommun får lära sig om i hållbarhetsprojektet ”Rädda Östersjön”. Projektet är ett samarbete mellan Norrtäljes grundskolor, Ica Flygfyren, Roslagens sparbank och Roslagens sparbanks stiftelser. Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal samt hjälper eleverna med vattenprovtagning vid reningsverk.

Projektet genomförs som en tävling där varje klass gemensamt ska ta fram en handlingsplan för en av Östersjöns utmaningar: Näringsämnen, Läkemedel, Plaster, Klimatförändring, Kemikalier, Skräp och Fisk. Den klass som gör den bästa handlingsplanen vinner inträde och åkband för en heldag på Gröna lund.

Syftet är att ge eleverna kunskaper om och förståelse för Östersjöns utmaningar med utgångspunkt från Agenda 2030 och grundskolans läroplan.

Läs mer om projektet och se panelsamtalen här.

06/12/22 - 10:49

Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar

Under 2021-2022 genomförde Utvecklingscentrum för vatten och Ecoloop AB i samarbete med Österåker, Värmdö, Norrtälje och Haninge kommuner projektet Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar. Projektets slutrapport finns nu publicerad.

Slutrapporten kan läsas i sin helhet här:

Projektet visade på flera lärdomar och utmaningar kopplade till vattenkvalitet och rening. Flera undersökningar av reningsteknikers funktion i fält skulle behövas för att kunna dra slutsatser kring hur väl småskaliga tekniker fungerar överlag. Vattenkvalitet varierar med säsong, tillgång på vatten, belastning med mera och reningsteknikers funktion över tid skulle därmed också variera, vilket påkallar mätning och uppföljning över tid. Däremot kunde projektet påvisa att testade reningstekniker inte uppfyllde utlovad reningsgrad, och kan leda till en ökad vattenförbrukning. Huvudsakliga rekommendationer utifrån detta projekt är att

  1. myndigheter bör satsa på rådgivning och information rörande lokala grundvattenförhållanden (tillgång och kvalitet) för enskilda brunnsägare;
  2. att kommuner utreder hur man ska hantera tillgång och kvalitet av enskilt vatten på sikt, med tanke på klimatförändringar, ökat befolkningstryck och en ökad permanentning i fritidshus;
  3. att man genomför fler systematiska studier av reningsteknikers funktion och avfallshantering över tid