06-12-22Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar

Under 2021-2022 genomförde Utvecklingscentrum för vatten och Ecoloop AB i samarbete med Österåker, Värmdö, Norrtälje och Haninge kommuner projektet Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar. Projektets slutrapport finns nu publicerad.
Slutrapporten kan läsas i sin helhet här:
Projektet visade på flera lärdomar och utmaningar kopplade till vattenkvalitet och rening. Flera undersökningar av reningsteknikers funktion i fält skulle behövas för att kunna dra slutsatser kring hur väl småskaliga tekniker fungerar överlag. Vattenkvalitet varierar med säsong, tillgång på vatten, belastning med mera och reningsteknikers funktion över tid skulle därmed också variera, vilket påkallar mätning och uppföljning över tid. Däremot kunde projektet påvisa att testade reningstekniker inte uppfyllde utlovad reningsgrad, och kan leda till en ökad vattenförbrukning. Huvudsakliga rekommendationer utifrån detta projekt är att
- myndigheter bör satsa på rådgivning och information rörande lokala grundvattenförhållanden (tillgång och kvalitet) för enskilda brunnsägare;
- att kommuner utreder hur man ska hantera tillgång och kvalitet av enskilt vatten på sikt, med tanke på klimatförändringar, ökat befolkningstryck och en ökad permanentning i fritidshus;
- att man genomför fler systematiska studier av reningsteknikers funktion och avfallshantering över tid
Fler Nyheter
01/04/21 - 08:27
Vattencentrum önskar en Glad Påsk
Våra öppettider under påskhelgen:
torsdag 1 april 10.00-12.00
fredag 2 april stängt
måndag 5 april stängt
24/10/20 - 13:45
Installation av filter på Ljusterö
Ett av filtren i projektet "Utvärdering av reningsteknik för att säkerställa dricksvattenkvalitet av enskilt dricksvatten" installerades på Ljusterö
Under hösten har det varit full aktivitet med att installera filter för att testa vanligt förekommande reningstekniker. Fokus ligger på parametrarna bly, uran och arsenik i enskilda dricksvattenbrunnar med kända kvalitétsproblem.
Det senaste filtret installerades på Ljusterö och nu skall reningstekniken utvärderas.
Läs mer om projektet på projektets sida.
05/09/19 - 10:17
Certifiering av dricksvattenfilter för enskilda hushåll – stoppa vilda västern!
Dricksvattenfilter för enskilda hushåll är inte reglerade i lag, vilket innebär att konsumenter i hela Europa måste förlita sig på försäljarens ärlighet när de vill rena sitt brunnsvatten.
Det behövs ett konsumentdrivet certifieringssystem för att säkerställa att filter renar det som utlovas och att de gör det på ett hållbart sätt. Norrtälje kommun har 30 000 enskilda brunnar med varierande dricksvattenkvalitet. Detta gör vår kommun till en av de största marknaderna för dricksvattenfilter, säger Amelia Morey Strömberg, verksamhetsansvarig för Utvecklingscentrum för vatten. Därför utvecklar vi tillsammans med andra aktörer och med finansiering av VINNOVA en unik testrigg för att utveckla och certifiera filter. ”Om vi inte kvalitetssäkrar dricksvattenfilter kommer marknaden att fortsätta vara rena vilda västern”, säger Lars Frödin, projektdeltagare.
Den 24 september hålls en workshop på Vattencentrum Roslagen i Norrtälje där projektansvariga välkomnar företag och verksamheter inom dricksvattenområdet. Under dagen kommer projektet att presenteras samt studiebesök göras till de två unika anläggningarna i Norrtälje och Svanberga.
Pressen och andra intresserade är välkomna till presskonferens kl 13.45 – 14.00. Alla är välkomna att vara med under hela workshopen.
Mer information finns på www.vattencentrum.se/events/vattenfilter
Kontakt:
Amelia Morey Strömberg epost; amelia.stromberg@campusroslagen.se telefon; 0176 – 22 61 17
29/11/19 - 10:32
UCV får stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelse för fortsatt arbete med projekt RETROUT
Den 12 november 2019 bjöds Utvecklingscentrum för Vatten in för att delta i höstens prisutdelning hos Roslagens Sparbanks Stiftelser.
UCV fick 70 000 kr som medfinansiering för fortsätt arbete med Retrout som är ett viktigt projekt som syftar till att förbättra potentialen för kustfisketurism i Östersjöområden genom förbättrad ekologisk status i vattendrag, förbättrad styrning för fisketurismen samt utveckling av fisketurismindustrin. Projektet bidrar också till utveckling av lokal ekoturism i Norrtälje samt miljömässig hållbarhet i kommunen. Retrout har en särskild fokus på Skeboån. I projektet kommer en ”Baltic Tool Box” – en verktygslåda att utvecklas som kan tillämpas för att främja deltagande av olika intressenter för en restaurering av Skeboån och andra vattendrag. Priset mottags av Nandita Singh som är Retrouts projektledare på UCV. Campus Roslagens VD Ulf Linderholm var också närvarande vid utdelningen.
Läs mer om projektet RETROUT här.