06-12-22Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar

Under 2021-2022 genomförde Utvecklingscentrum för vatten och Ecoloop AB i samarbete med Österåker, Värmdö, Norrtälje och Haninge kommuner projektet Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar. Projektets slutrapport finns nu publicerad.
Slutrapporten kan läsas i sin helhet här:
Projektet visade på flera lärdomar och utmaningar kopplade till vattenkvalitet och rening. Flera undersökningar av reningsteknikers funktion i fält skulle behövas för att kunna dra slutsatser kring hur väl småskaliga tekniker fungerar överlag. Vattenkvalitet varierar med säsong, tillgång på vatten, belastning med mera och reningsteknikers funktion över tid skulle därmed också variera, vilket påkallar mätning och uppföljning över tid. Däremot kunde projektet påvisa att testade reningstekniker inte uppfyllde utlovad reningsgrad, och kan leda till en ökad vattenförbrukning. Huvudsakliga rekommendationer utifrån detta projekt är att
- myndigheter bör satsa på rådgivning och information rörande lokala grundvattenförhållanden (tillgång och kvalitet) för enskilda brunnsägare;
- att kommuner utreder hur man ska hantera tillgång och kvalitet av enskilt vatten på sikt, med tanke på klimatförändringar, ökat befolkningstryck och en ökad permanentning i fritidshus;
- att man genomför fler systematiska studier av reningsteknikers funktion och avfallshantering över tid
Fler Nyheter
29/03/21 - 13:36
RETROUT: Slutkonferens och annat
Retrout-projektet avslutas i mars 2021, och den slutliga konferensen för projektet organiserades den 17 februari 2021. Konferensen hölls digitalt på grund av den pågående pandemin i världen. Konferensen anordnades på engelska.
Under konferensens hade Retrout-filmen ”Blue Change” premiär som visar arbetet med, och resultatet av Retrout-projektet i Östersjöregionen. Filmen innehöll några exempel på restaureringsprojekt från olika länder som ingår i Retrout-projektet. Filmen visade den positiva effekten av vattendragsrestaurering för öring och hur restaurering och hållbar förvaltning av denna ekosystemtjänst kan leda till ”blå tillväxt”.
Detta följdes av flera presentationer från olika talare om intressanta teman. Keynote-tal om Östersjö-havsöringens status, restaurering av vattendag – förr och nu, och framtiden för turismen presenterades som bakgrund. Resultaten av projektet presenterades, inklusive studien om tidigare flodrestaureringsprojekt i Östersjöregionen som samordnades av UCV. Utöver detta presenterades resultaten från flera demonstrationsrestaureringsprojekt som organiserades i partnerländerna, inklusive Sverige. Ett av vattendragen i Sverige är Skeboån. Svårigheter och lösningar som olika projekt har stött på under de olika vattendragsåterställningarna presenterades. Utvecklingen av Östersjön som ett hållbart fisketurismmål och det ekonomiska värdet av fisketurism för den lokala ekonomin presenterades och vi introducerades för det dagliga arbetet med fiskeguider i alla fem partnerländer.
Resultaten av studien om tidigare restaureringsprojekt för vattendrag i Östersjöregionen som samordnades av UCV kommer snart att publiceras som en RETROUT-rapport. Slutsatserna från denna studie och de samlade erfarenheterna från de olika demonstrationsåterställningsprojekten inom Retrout-projektet har sammanfattats i en uppsättning av bästa metoder och riktlinjer för vattendragsåterställning som snart kommer att publiceras som en HELCOM-rapport. Dessa riktlinjer kommer att fungera som en grund för framtida restaureringsprojekt och förbättra effekten och underlätta processen för framtida restaureringar.
Inspelningen av konferensen och filmen ”Blue Change” är tillgänglig från länkarna nedan:
06/12/18 - 18:05
Gemensam strategi för vattenförsörjning
Gemensam strategi ska säkra länets framtida vattenförsörjning
Samarbete kring länets vattenförsörjning har länge diskuterats. Frågan aktualiseras av den snabba tillväxten i regionen och av sårbarheter till följd av bland annat klimatförändringar. Länsstyrelsen, Stockholms läns landsting och Storstockholm har nu fattat beslut om en regional vattenförsörjningsplan som grund för en långsiktig gemensam inriktning.
06/12/19 - 12:19
Samtal om hållbar matproduktion och Akvaponi
Den 5 december hölls en workshop om hållbar matproduktion och Akvaponiska system på Utvecklingscentrum för vatten.
Dagen fick en bra uppslutning med deltagare från såväl Stockholm och Norrtälje samt Åland. Bland de 25 deltagare som närvarande fanns representanter från bland annat Pensionat Stalldalen, Kröns Trädgård, Gröna Lund, Väddö hälsoträdgård och Norrtälje kommun för att nämna några.
Stort tack till alla som deltog – vi är glada att det finns ett stort intresse för Akvaponi och hållbar matproduktion!
Arbete med projektet Akvaponi i Roslagen kommer fortsätta under 2020 och UCV ser fram emot kommande arbete och diskussioner inom området. Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev för information om våra kommande evenemang eller titta in vår hemsida och facebookgrupp.
21/12/22 - 09:44
God Jul önskar UCV
UCV önskar er en God Jul och Gott nytt år!
Avvikande öppettuder under jul och nyår:
måndag 26/12 STÄNGT
fredag 6/1 STÄNGT
23 december 9-12
30 december 9-12
5 januari 9-12
I övrigt gäller våra vanliga öppettider:
Kontoret är bemannat måndag – fredag kl. 10-16. Lunchstängt kl. 12-13.
Endast förbokade besök.
Telefonväxeln har öppet måndag – fredag kl. 10- 16. Lunchstängt kl. 12-13.
För frågor enskilt kring vatten och avlopp boka en tid via Rådgivning