Fler Nyheter

29/03/21 - 13:36

RETROUT: Slutkonferens och annat

Retrout-projektet avslutas i mars 2021, och den slutliga konferensen för projektet organiserades den 17 februari 2021. Konferensen hölls digitalt på grund av den pågående pandemin i världen. Konferensen anordnades på engelska.

Under konferensens hade Retrout-filmen ”Blue Change” premiär som visar arbetet med, och resultatet av Retrout-projektet i Östersjöregionen. Filmen innehöll några exempel på restaureringsprojekt från olika länder som ingår i Retrout-projektet. Filmen visade den positiva effekten av vattendragsrestaurering för öring och hur restaurering och hållbar förvaltning av denna ekosystemtjänst kan leda till ”blå tillväxt”.

Detta följdes av flera presentationer från olika talare om intressanta teman. Keynote-tal om Östersjö-havsöringens status, restaurering av vattendag – förr och nu, och framtiden för turismen presenterades som bakgrund. Resultaten av projektet presenterades, inklusive studien om tidigare flodrestaureringsprojekt i Östersjöregionen som samordnades av UCV. Utöver detta presenterades resultaten från flera demonstrationsrestaureringsprojekt som organiserades i partnerländerna, inklusive Sverige. Ett av vattendragen i Sverige är Skeboån. Svårigheter och lösningar som olika projekt har stött på under de olika vattendragsåterställningarna presenterades. Utvecklingen av Östersjön som ett hållbart fisketurismmål och det ekonomiska värdet av fisketurism för den lokala ekonomin presenterades och vi introducerades för det dagliga arbetet med fiskeguider i alla fem partnerländer.

Resultaten av studien om tidigare restaureringsprojekt för vattendrag i Östersjöregionen som samordnades av UCV kommer snart att publiceras som en RETROUT-rapport. Slutsatserna från denna studie och de samlade erfarenheterna från de olika demonstrationsåterställningsprojekten inom Retrout-projektet har sammanfattats i en uppsättning av bästa metoder och riktlinjer för vattendragsåterställning som snart kommer att publiceras som en HELCOM-rapport. Dessa riktlinjer kommer att fungera som en grund för framtida restaureringsprojekt och förbättra effekten och underlätta processen för framtida restaureringar.

Inspelningen av konferensen och filmen ”Blue Change” är tillgänglig från länkarna nedan:

Final Conference recording

The movie – Blue change

 

 

 

 

 

 

 

 

13/02/23 - 09:27

Lördag om de nya dricksvattenföreskrifterna. LIVSFS 2022:12

De nya dricksvattenföreskrifterna utkom från tryck i december 2022 som en tillämpning av EU:s nya dricksvattendirektiv.

SRMH och UCV informerar om de nya föreskrifterna som har flera nyheter som påverkar alla dricksvattenanläggningar som antingen producerar vatten för fler än 50 personer eller 10 kubikmeter per dygn, eller har en del som är verksamhet, t.ex. kaféer, restauranger, skolor, förskolor mfl.

Läs mer och anmäl dig här

06/12/19 - 12:19

Samtal om hållbar matproduktion och Akvaponi

Den 5 december hölls en workshop om hållbar matproduktion och Akvaponiska system på Utvecklingscentrum för vatten.

Dagen fick en bra uppslutning med deltagare från såväl Stockholm och Norrtälje samt Åland. Bland de 25 deltagare som närvarande fanns representanter från bland annat Pensionat Stalldalen, Kröns Trädgård, Gröna Lund, Väddö hälsoträdgård och Norrtälje kommun för att nämna några.

 

Stort tack till alla som deltog – vi är glada att det finns ett stort intresse för Akvaponi och hållbar matproduktion!

 

Arbete med projektet Akvaponi i Roslagen kommer fortsätta under 2020 och UCV ser fram emot kommande arbete och diskussioner inom området. Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev för information om våra kommande evenemang eller titta in vår hemsida och facebookgrupp.

14/10/20 - 14:56

Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action” workshop 6-8 November 2020

Eating City bjuder in personer mellan 18-35 år som studerar eller arbetar med hållbar matproduktion och klimatförändringar till en workshop inom EU-projektet ”Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action”.

Workshopen syftar till att skapa medvetenhet om hållbara mönster för livsmedelskonsumtion och produktion för att minska klimatförändringen, aktivera unga människor och göra det möjligt för dem att påverka institutionella beslut så att de kan leda oss till ett hållbart globalt livsmedelssystem fram till 2050.

Projektet samfinansieras av EU och genomförs av Milanos kommun tillsammans med ActionAid Italia, ACRA, Mani Tese och 28 projektpartners i 17 länder.

Workshopen är digital för deltagare utanför Italien. Läs mer och anmäl dig senast den 25 oktober här.