Fler Nyheter

21/05/21 - 09:51

Vattenlördag - Tekniker och lagar för enskilt VA

Onsdagen den 26e maj anordnar Vatteninfo en vatten-och avloppskväll, för fastighetsägare och samfälligheter i hela landet.

Under eftermiddagen och kvällen kan du ta del av seminarier om teknik och regelverk samt produktpresentationer från leverantörer av produkter och tjänster. Parallellt med programmet finns det möjlighet till egna förbokade möten med våra utställare som erbjuder produkter och tjänster inom vatten och avlopp. Deltagandet är kostnadsfritt och sker i huvudsak digitalt, vilket gör att du kan delta från var du än befinner dig.

Läs mer och anmäl dig på www.vatteninfo.com

25/09/20 - 13:19

"Akvaponi I Roslagen” participates to #EUinmyregion campaign

How the aquaponics helps complying with the sustainable development goals

With the project “Aquaponics in Roslagen” we aim to raise awareness around the social and
environmental challenges facing the food sector and the importance of adopting circularity
processes, to spread information about aquaponics and inspire different actors to adopt this
type of farming technique.

The food sector is called to face many challenges such as an increasing world population,
70% of which will live in cities and an overuse of our resources e.g. 70% of the world’s fish
stock is either fished at its limit or over fished.

Agriculture more than other sector depends on weather and climate. It will be particularly
impacted by climate change, some of its consequences being desertification, land erosion,
droughts.

Moreover, Sweden strongly depends on food imports, especially for fish, fruit and vegetables,
this contributing to CO2 emissions but also undermining the security of the Swedish food
system.

There is the need to transition towards a more sustainable and resilient food system, possibly
bringing food production closer to the consumer.

Aquaponics is a circular farming method that allows saving of water and nutrients. It
combines the culture of fish or other aquatic species with the farming of vegetables. Nutrients
rich water from fish culture flows to the growing beds and then sent back to the fish in a
circular loop. Bacteria are the stars of this system: They are responsible of the conversion of
ammonia into nitrites and then nitrates, a non-toxic form of nitrogen.

The ecosystem fish-bacteria-plant is a very sensitive one and is based on an equilibrium of
nutrients and water parameters.

How aquaponics contributes to the agenda 2030:

  • • Aquaponics uses only 10% of the water used in traditional agriculture (FAO, 2014)_ SDG 6
  • • Soil-less agriculture halts the depletion of soil nutrients_SDG 13, 15
  • • No harmful fertilizers run off into water bodies. In traditional agriculture, farmers have to use fertilizers in order to maximize the production. The excess of fertilizers goes then to our water bodies, causing eutrophication and in extreme cases to the biological death of the water source_ SDG 14
  • • In an aquaponic system the wastewater from fish is not only controlled but reused, being this an alternative and more environmental-friendly method of fish farming_ SDG 6 & 14
  • • Thanks to the symbiosis between fish and vegetables, in aquaponics it is impossible to use antibiotics for fish, contrary to sea fish farming. This means that good conditions for the fish health need to be respected, being this a guarantee both for the end consumer and under the aspect of animal protection_SDG 3, 14
  • • It is possible to produce in the city where the arable land available is quite limited thanks to the possibility offered by the vertical farming_ SDG 2, 11
  • • Food transportation contributes largely to CO2 emissions in the atmosphere. By taking food production closer to the consumers aquaponics can have a positive effect also on this aspect_SDG 11,12,13
  • • Aquaponics can be a way to ensure food security: By being able to cultivate all year around in controlled conditions that do not depend on external and climate factors we can prevent the interrumption of the food chain, particularly important under pandemics times_SDG 2
  • • Soil-less farming methods are suitable for any gender, age, and even allow people with disability to work in this field since they don’t require all the movements needed in traditional agriculture_SDG 10

09/05/19 - 14:36

Undersökning av reningseffektivitet för små avlopp i Norrtälje

Vi efterlyser fastighetsägare med små avloppsanläggningar som vill få dem undersökta på ett vetenskapligt sätt.

Vi erbjuder en subventionerad analys av de viktigaste parametrarna, de som övergöder Östersjön och de som kan kontaminera ditt dricksvatten. Projektpris: 300 kronor. (Ordinarie pris ca 1500 kronor.) Projekts syftet är att undersöka reningseffektivitet av två olika typer av avloppssystem: Minireningsverk och markbädd. Utvecklingscentrum för vatten kommer att  analysera det renade avloppsvattnet från cirka 25 minireningsverk och 25 markbäddar.

Projektet har fått stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelser.

 

Läs mer om projektet här.

Anmälan sker via Roslagen Sparbanks hemsida.

 

16/06/21 - 17:02

Blue farmers - nytt projekt om akvaponi!

Utvecklingscentrum för vatten inleder projektet Blue farmers i oktober 2021

Finansieringen till akvaponiprojektet Blue farmers beviljades av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Projektet är ett samarbete mellan Campus Roslagen AB och Väddö folkhögskola. Projektet strävar till att skapa en läroplattform som ger möjlighet till fler företagare runtom i landet att odla året runt med hjälp av akvaponiska system. Blue farmers-projektet drar igång i oktober 2021 och pågår under 12 månader.

Blue farmers – ett projekt i linje med livsmedelsstrategins intentioner

Med projekt ”Blue farmers” vill UCV och Väddö folkhögskola skapa en lärplattform för alla företagare inom de gröna näringarna för att öka deras produktion, där akvaponi möjliggör odling året runt. Projektet ligger i linje med livsmedelsstrategins intentioner: med en akvaponi kan man odla lokalt i staden och främja lokal matproduktion samtidigt som det leder till minskad vattenanvändning och minskar utsläpp av näringsämnen till miljön. Igenom plattformen får företagare information om hur man startar ett akvaponiskt system ur en teknisk, juridisk (tillstånd) och ekonomisk synvinkel. Genom att utbilda den nya generationen av lantbrukare i hållbar matproduktion bidrar projektet till en långsiktig hållbarhet inom området.

Intresserad av att veta mer om Blue farmers?

Kontakt: donatella.acquaviva@campusroslagen.se

Undrar du vad en akvaponi är? Läs mer här.

Läs mer om utbildningen akvaponiingenjör här.