Fler Nyheter

01/02/21 - 09:08

Grattis Viby friskola!

Viby Friskola (Klass 8) tog hem segern i att ta fram bäst handlingsplan i projektet Rädda Östersjön

Motiveringen löd:

Med ett fantastiskt engagemang, stor kunskap samt med en mycket pedagogisk och snygg presentation lyckas klassen tydligt beskriva Östersjöns alla utmaningar!

Filmen ger många bra tips på hur vi alla kan vara med och bidra till Östersjöns välmående!

 

Läs mer på  https://www.hallbarhetroslagen.se/

Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=_icR2xVa_QI&feature=youtu.be

14/10/20 - 16:26

Tillsammans räddar vi Östersjön

Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal för att öka kunskap och förståelse för Östersjöns utmaningar

Klimatförändring, övergödning, miljögifter och överfiske är några ämnen som elever från årskurs 8 i Norrtälje kommun får lära sig om i hållbarhetsprojektet ”Rädda Östersjön”. Projektet är ett samarbete mellan Norrtäljes grundskolor, Ica Flygfyren, Roslagens sparbank och Roslagens sparbanks stiftelser. Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal samt hjälper eleverna med vattenprovtagning vid reningsverk.

Projektet genomförs som en tävling där varje klass gemensamt ska ta fram en handlingsplan för en av Östersjöns utmaningar: Näringsämnen, Läkemedel, Plaster, Klimatförändring, Kemikalier, Skräp och Fisk. Den klass som gör den bästa handlingsplanen vinner inträde och åkband för en heldag på Gröna lund.

Syftet är att ge eleverna kunskaper om och förståelse för Östersjöns utmaningar med utgångspunkt från Agenda 2030 och grundskolans läroplan.

Läs mer om projektet och se panelsamtalen här.

29/11/19 - 10:32

UCV får stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelse för fortsatt arbete med projekt RETROUT

Den 12 november 2019 bjöds Utvecklingscentrum för Vatten in för att delta i höstens prisutdelning hos Roslagens Sparbanks Stiftelser.

UCV fick 70 000 kr som medfinansiering för fortsätt arbete med Retrout som är ett viktigt projekt som syftar till att förbättra potentialen för kustfisketurism i Östersjöområden genom förbättrad ekologisk status i vattendrag, förbättrad styrning för fisketurismen samt utveckling av fisketurismindustrin. Projektet bidrar också till utveckling av lokal ekoturism i Norrtälje samt miljömässig hållbarhet i kommunen. Retrout har en särskild fokus på Skeboån. I projektet kommer en ”Baltic Tool Box” – en verktygslåda att utvecklas som kan tillämpas för att främja deltagande av olika intressenter för en restaurering av Skeboån och andra vattendrag. Priset mottags av Nandita Singh som är Retrouts projektledare på UCV. Campus Roslagens VD Ulf Linderholm var också närvarande vid utdelningen.

Läs mer om projektet RETROUT här.

27/07/21 - 14:59

Success or failure of river restoration projects

Rapporten "Success or failure of river restoration projects" från delprojektet inom RETROUT om vattendragsrestaureringar i östersjöregionen har publicerats.

Ett av delprojekten inom RETROUT handlade om utmaningarna kring att förbättra den ekologiska statusen för vattendrag i östersjöregionen, vilket kan leda till stärkta fiskbestånd vilket är en förutsättning för en växande fisketurism. Delprojektets syfte var att föreslå så kallade ”Best Practice Solutions” för effektiva och hållbara restaureringsåtgärder för vattendrag med fokus på havsöring.

Läs mer och ladda ner rapporten här.