Fler Projekt

Genomförda

Uppbyggnad av Mathildalaboratoriet

Projektet har nu gått över till att bli en verksamhet.

Laboratoriet byggdes upp under 2016 med stöd av Roslagens Sparbanksstiftelser och är välutrustat för att analysera dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten. Det kommer användas för analyser inom projekten testbädd dricksvatten och testbädd avloppsvatten, och som en del i vår kommande forskningsplattform. Mathildalaboratoriet möjliggör även många framtida projekt och en utvidgning av verksamheten.

Genomförda

Utvärdering av reningsteknik för att säkerställa dricksvattenkvalitet av enskilt dricksvatten

Med stöd från Havs- och vattenmyndigheten via Länsstyrelsen utförs testning och utvärdering av vanligt förekommande reningstekniker för att säkerställa dricksvattenkvalitet från enskilda brunnar.

Sammanfattning av projektet

I Sverige finns 1,2 miljoner människor där det egna brunnsvattnet är den huvudsakliga dricksvattenkällan. En del  av brunnarnas vatten är tjänligt med anmärkning, medan 20% är direkt otjänligt. Den naturliga geologin är en särskild utmaning bland Stockholms läns kust- och skärgårdskommuner där höga halter av hälsofarliga ämnen som uran, bly och arsenik förekommer.

Standardiserade tester eller certifiering av reningstekniker för enskilda vatten saknas i Sverige. Det saknas också i dagsläget grundläggande kunskap och jämförande studier om reningstekniker som är ämnade för rening av vatten från enskilda brunnar. Stora kunskapsluckor finns angående deras lämplighet för besvärliga och hälsofarliga vattenkvalitetsproblem som höga halter av uran, bly och arsenik.

Detta är en stor utmaning för brunnsägare som har svårt att veta vilken teknik de bör välja. Likaså är det inte möjligt för kommuner och va-rådgivare att ge bra råd angående lämpliga tekniker som passar de naturliga vattenförhållandena i brunnarna.

Att systematiskt kunna testa och jämföra olika reningstekniker är en viktig förutsättning för att säkerställa en tryggad tillgång på dricksvatten av en god kvalitet.

Syfte och mål med projektet

Projektets syfte är att utvärdera några vanligt förekommande reningstekniker i fält för att utveckla en metod runt jämförande tekniktester. Därutöver börja att dokumentera och samla erfarenhet kring vanliga tekniker samt att bjuda in till workshop för kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte med kommuner, forskare, brunnsägare med flera. Projektet planerar också att beskriva utmaningar och möjligheter relaterade till reningseffektivitet, kostnader och användarperspektiv.

Målet är att göra ett första urval av 25–50 enskilda brunnar med kända kvalitetsproblem kopplat till bly, uran och arsenik i kommunerna Norrtälje, Österåker, Värmdö och Haninge. Utifrån detta första urval väljs upp till 6 brunnar ut som värdar för test av vanligt förekommande reningstekniker för respektive parameter.

 

Projektet genomförs i samarbete med Ecoloop och kommunerna Österåker, Värmdö, Norrtälje och Haninge samt forskare på KTH och finansieras av Stockholms länsstyrelse genom anslaget “Stöd för säkrad dricksvatten tillgång”. I projektet ingår också ett examensarbete kopplat till Uppsala Universitet.

Enkäten ”Vattenkvalitet i enskilda brunnar” ingår som underlag i projektet. Är du brunnsägare och har ett par minuter över? Delta gärna i enkäten här.

 

För ytterligare information om projektet, kontakta:

Amelia Morey Strömberg, projektledare UCV || amelia.stromberg@campusroslagen.se || 0176- 28 61 17

Helfrid Schulte-Herbruggen, projektledare Ecoloop AB || helfrid.schulte-herbruggen@ecoloop.se || 070- 373 51 96

Genomförda

Restaurering av Hållviks våtmark

Under våren 2020 till våren 2021 restaurerades Hållviks våtmark, ett område på knappt 30 ha i skogarna norr om Edsbro i Norrtälje kommun.

Projektmedel (LONA) söktes av Norrtälje kommun (projektägare) på initiativ av bland andra LEVA-samordnare och Roslagens ornitologiska förening genom Kristoffer Stighäll. Projektet finansierades av LONA (234 000 SEK) och Holmen Skog (26 000 SEK). Projektet genomfördes mellan april 2020 och juni 2021. Projektet var från början ett förprojekteringsprojekt (LONA, diarienummer 501-57023-2019) men ändrades under hösten 2020 till ett genomförandeprojekt.

Det aktuella våtmarksområdet är knappt 30 ha stort och bestod av några områden med ung granskog, ett större område med vuxen granskog och till störst del torvmark med få lövträd samt en mindre sjö – Hållviksjön. Området dikades ut sent 1800-tal och nyttjades som slåttermarker, troligen fram till 1950-talet. Marken ägs idag till störst del av Holmen Skog och ett mindre område ägs av Naturvårdsverket och är idag naturreservat. Återställningen till våtmark har diskuterats under en längre tid.

Våtmarken konstruerades genom höja vattennivån med ett dämme samt anläggning en fiskvandringsväg för att möjliggöra för fisk och andra svagsimmande arter att ta sig uppstöms.

En utförligare beskrivning av projektets genomförande och resultat kan läsas i slutrapporten Projektbeskrivning Hållvik slutversion

 

 

 

 

 

 

Pågående

Urban Loop

Cirkulär ekonomi och vattenåteranvändning för integrerat jordbruk i urbana byggnader. Projektet pågår från september 2021 till februari 2023 och finansieras av Svenska Institutet.

 

Urban Loop utforskar möjligheterna till Byggnadsintegrerat jordbruk

Syftet med URBAN LOOP är att bygga ett större nätverk av proffs och intressenter för att arbeta med ByggnadsIntegrerat jordbruk (BIA), för att höja stadsmiljöns anpassningsförmåga och tillgång till livsmedel samt för att minska jordbrukets miljöpåverkan.

 

Ökad kunskap för cirkulära jordbruksmetoder i urbana byggnader

Inom ramen för projektet arrangeras tekniska besök och workshops, samt en internationell workshop. Ambitionen är att genom det internationella samarbetet uppnå ökad kunskap inom cirkulära jordbruksmetoder och i hur dessa kan integreras i urbana byggnader. Under projektets gång kommer vi att identifiera lämpliga byggnader (industriella, offentliga och  privata) att använda som pilotprojekt i framtida projektapplikationer.

 

Ett internationellt samarbete

Urban Loop är ett samarbete mellan flera aktörer i Sverige, i Estland, Litauen och Polen, total projekt budget är 474.950 sek. Det grän- och branschöverskridande samarbetet strävar till att sammanföra den kunskap som finns inom byggnadsintegrerad odling. Projektet kommer även att granska möjligheterna till att integrera de olika cirkulära jordbruksmetoderna i de olika länderna. Inledningsvis handlar arbetet till stor del om ett kommunikativt samarbete mellan de olika projektparterna. I steg två ska projektresultaten kommuniceras till externa intressenter och slutanvändare som till exempel kommunala planerare, fastighetsägare, akademiker, teknikleverantörer och bostadsrättsföreningar.

 

Förväntade projektresultat

Projektet kommer att vara ett viktigt steg på vägen mot en strategi för att förbättra stadsodling och för en större integration av jordbruksmetoder i byggnader. Projektresultaten kan utbilda allmänheten i fördjupade miljöutmaningarna kopplade till livsmedelsproduktion i Östersjöområdet samt i hur man kan anpassa oss till denna tid av klimatförändring. Projektet strävar till att öka samarbetet och överbrygga klyftan mellan akademia, civilsamhället och kommuner avseende urban odling.

 

Kontakt: Donatella Acquaviva, donatella.acquaviva@campusroslagen.se, 0176286125