Fler Nyheter

21/01/20 - 16:22

Akvaponibygget är nu i full gång på Vattencentrum

Byggnationen av vår akvaponi inom projektet Akvaponi i Roslagen är nu i full gång i källaren på Vattencentrum, Campus Roslagen.

Golvet är målat, vatten och el är indraget i lokalen. Fisktanken är på plats, slasktanken är färdig och odlingsbäddarna börjar ta form och vi väntar med spänning på att kunna starta upp systemet. Invigningen sker 26 mars då vi även håller vår konferens Inspiration Vatten.

Se bildserie från bygget nedan, fler bilder finns på vår facebooksida.

 

Fisktank

 

Sump med biobäddar.

 

Sump med inlopp från fisktank till höger i bild.

 

Odlingsbädd under konstruktion

 

Vid frågor, hör gärna av er till info@vattencentrum.se

Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev

10/10/18 - 09:22

Andra årliga deltagarmötet för RETROUT

Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.

Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.

RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.

Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.

Läs mer om projektet här.

25/01/21 - 17:54

Nya webinarier om Akvaponi

Utvecklingscentrum för Vatten anordnar tre nya webinarier inom temat Akvaponi

 

Onsdag 10 februari, kl. 13.00-14.30

Praktisk fiskskötsel – Martin Franzen, Akvarievärlden Uthyrning

 

Måndag 15 februari, kl. 13.00-14.30

Praktisk växtskötsel – Helen Rolandsdotter, Väddö hälsoträdgård.

 

Osndag 24 februari, kl. 13.00-15.00

Akvaponi i samhällsplanering – Per Persson, Björkö Landsbygdsutveckling.

 

Läs mer och anmäl dig här.

Välkommen!

 

Alla webinarier är kostnadsfria och hålls på Svenska.

 

 

 

 

 

12/03/20 - 11:59

Fysisk rådgivning och kvällsöppet dras in

Med anledning av Folkhälsomyndighetens och Norrtälje kommuns restriktioner angående Coronaviruset (COVID-19) har vi beslutat att ställa in vår fysiska VA-rådgivning samt kvällsöppet för att undvika smittspridning.

Rådgivningen  bokas som vanligt via https://www.vattencentrum.se/radgivning/ men utförs endast per telefon.

 

Kvällsöppet under torsdagskvällar till kl. 19 dras in tillsvidare, men du är välkommen att boka tid för rådgivning under ordinarie tider.

 

Epost: info@vattencentrum.se