Fler Nyheter

02/06/22 - 15:51

Avvikande öppettider

Fredag 3 juni: 9-11
Måndag 6 juni: stängt


Glad nationaldag och pingst!

03/06/21 - 14:38

TRANSWATER - Slutevenemang

Projektet TRANSWATER syftar till att främja samarbetsinlärning om vattenrelaterade utmaningar och integrerade lösningar för att förbättra vattenresiliens i Östersjöregionens kustzoner. Projektet finansieras av Svenska institutet och leds av Utvecklingscentrum för vatten (UCV) med partners från Lettland och Polen. Partnerteamen leds av universitetet i Lettland respektive K2 Solutions Development Foundation. Projektet fokuserar på de kustnära områden som i allt högre grad upplever ett ökat tryck på vattenresurser på grund av en mängd olika faktorer. Projektet TRANSWATER avser att belysa de specifika problemen i dessa områden i Östersjöregionen och främja samarbete för en effektiv strategi så att vattenresiliensen i regionen kan förbättras.

Med detta som bakgrund har UCV och de andra projektpartnerna anordnat en serie workshops med intressenter som delar ett gemensamt intresse för vattenutmaningar i kustnära områden. Syftet har varit att ”samskapa” kunskap inom området och om orsakerna till ovanstående problem samt att ta fram rekommendationer för hållbara lösningar. Vi är oerhört tacksamma för alla deltagares insatser vid våra tidigare workshops.

I den sista workshopen strävar vi efter att utbyta erfarenheter från vårt tidigare lärande och syntetisera integrerad kunskap om naturen, orsakerna till -och hållbara lösningar för vattenutmaningarna i Östersjöregionen, vilket återspeglas från situationerna i Sverige, Lettland och Polen. Vi önskar er välkomna att återigen delta och tillsammans ”samskapa” kunskap utifrån era åsikter och erfarenheter för att bidra till vattenresiliens i Östersjöregionens kustområden.

Workshopen kommer att genomföras som ett webbinarium där de viktigaste resultaten av projektet presenteras i en paneldiskussion följt av brainstorming om kritiska frågor. Alla deltagare kan delta genom att ställa frågor och bidra med idéer / åsikter.

Datum: 2021-06-11

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Digital (via Zoom) https://zoom.us/j/98400385291

Språk: Engelska

Mer info om workshopen.

21/12/22 - 09:44

God Jul önskar UCV

UCV önskar er en God Jul och Gott nytt år!

 

Avvikande öppettuder under jul och nyår:

måndag 26/12 STÄNGT

fredag 6/1 STÄNGT

23 december 9-12

30 december 9-12

5 januari 9-12

 

I övrigt gäller våra vanliga öppettider:

Kontoret är bemannat måndag – fredag kl. 10-16. Lunchstängt kl. 12-13.
Endast förbokade besök.

Telefonväxeln har öppet måndag – fredag kl. 10- 16. Lunchstängt kl. 12-13.

 

För frågor enskilt kring vatten och avlopp boka en tid via Rådgivning

 

25/09/20 - 13:19

"Akvaponi I Roslagen” participates to #EUinmyregion campaign

How the aquaponics helps complying with the sustainable development goals

With the project “Aquaponics in Roslagen” we aim to raise awareness around the social and
environmental challenges facing the food sector and the importance of adopting circularity
processes, to spread information about aquaponics and inspire different actors to adopt this
type of farming technique.

The food sector is called to face many challenges such as an increasing world population,
70% of which will live in cities and an overuse of our resources e.g. 70% of the world’s fish
stock is either fished at its limit or over fished.

Agriculture more than other sector depends on weather and climate. It will be particularly
impacted by climate change, some of its consequences being desertification, land erosion,
droughts.

Moreover, Sweden strongly depends on food imports, especially for fish, fruit and vegetables,
this contributing to CO2 emissions but also undermining the security of the Swedish food
system.

There is the need to transition towards a more sustainable and resilient food system, possibly
bringing food production closer to the consumer.

Aquaponics is a circular farming method that allows saving of water and nutrients. It
combines the culture of fish or other aquatic species with the farming of vegetables. Nutrients
rich water from fish culture flows to the growing beds and then sent back to the fish in a
circular loop. Bacteria are the stars of this system: They are responsible of the conversion of
ammonia into nitrites and then nitrates, a non-toxic form of nitrogen.

The ecosystem fish-bacteria-plant is a very sensitive one and is based on an equilibrium of
nutrients and water parameters.

How aquaponics contributes to the agenda 2030:

  • • Aquaponics uses only 10% of the water used in traditional agriculture (FAO, 2014)_ SDG 6
  • • Soil-less agriculture halts the depletion of soil nutrients_SDG 13, 15
  • • No harmful fertilizers run off into water bodies. In traditional agriculture, farmers have to use fertilizers in order to maximize the production. The excess of fertilizers goes then to our water bodies, causing eutrophication and in extreme cases to the biological death of the water source_ SDG 14
  • • In an aquaponic system the wastewater from fish is not only controlled but reused, being this an alternative and more environmental-friendly method of fish farming_ SDG 6 & 14
  • • Thanks to the symbiosis between fish and vegetables, in aquaponics it is impossible to use antibiotics for fish, contrary to sea fish farming. This means that good conditions for the fish health need to be respected, being this a guarantee both for the end consumer and under the aspect of animal protection_SDG 3, 14
  • • It is possible to produce in the city where the arable land available is quite limited thanks to the possibility offered by the vertical farming_ SDG 2, 11
  • • Food transportation contributes largely to CO2 emissions in the atmosphere. By taking food production closer to the consumers aquaponics can have a positive effect also on this aspect_SDG 11,12,13
  • • Aquaponics can be a way to ensure food security: By being able to cultivate all year around in controlled conditions that do not depend on external and climate factors we can prevent the interrumption of the food chain, particularly important under pandemics times_SDG 2
  • • Soil-less farming methods are suitable for any gender, age, and even allow people with disability to work in this field since they don’t require all the movements needed in traditional agriculture_SDG 10