Fler Nyheter

12/03/20 - 11:59

Fysisk rådgivning och kvällsöppet dras in

Med anledning av Folkhälsomyndighetens och Norrtälje kommuns restriktioner angående Coronaviruset (COVID-19) har vi beslutat att ställa in vår fysiska VA-rådgivning samt kvällsöppet för att undvika smittspridning.

Rådgivningen  bokas som vanligt via https://www.vattencentrum.se/radgivning/ men utförs endast per telefon.

 

Kvällsöppet under torsdagskvällar till kl. 19 dras in tillsvidare, men du är välkommen att boka tid för rådgivning under ordinarie tider.

 

Epost: info@vattencentrum.se

05/09/19 - 10:17

Certifiering av dricksvattenfilter för enskilda hushåll – stoppa vilda västern!

Dricksvattenfilter för enskilda hushåll är inte reglerade i lag, vilket innebär att konsumenter i hela Europa måste förlita sig på försäljarens ärlighet när de vill rena sitt brunnsvatten.

Det behövs ett konsumentdrivet certifieringssystem för att säkerställa att filter renar det som utlovas och att de gör det på ett hållbart sätt. Norrtälje kommun har 30 000 enskilda brunnar med varierande dricksvattenkvalitet. Detta gör vår kommun till en av de största marknaderna för dricksvattenfilter, säger Amelia Morey Strömberg, verksamhetsansvarig för Utvecklingscentrum för vatten. Därför utvecklar vi tillsammans med andra aktörer och med finansiering av VINNOVA en unik testrigg för att utveckla och certifiera filter. ”Om vi inte kvalitetssäkrar dricksvattenfilter kommer marknaden att fortsätta vara rena vilda västern”, säger Lars Frödin, projektdeltagare.

Den 24 september hålls en workshop på Vattencentrum Roslagen i Norrtälje där projektansvariga välkomnar företag och verksamheter inom dricksvattenområdet. Under dagen kommer projektet att presenteras samt studiebesök göras till de två unika anläggningarna i Norrtälje och Svanberga.

Pressen och andra intresserade är välkomna till presskonferens kl 13.45 – 14.00. Alla är välkomna att vara med under hela workshopen.

 

Mer information finns på www.vattencentrum.se/events/vattenfilter

Kontakt:

Amelia Morey Strömberg epost; amelia.stromberg@campusroslagen.se telefon; 0176 – 22 61 17

06/08/20 - 15:37

Studiebesök i akvaponin för skolor och förskolor

Nu öppnar vi upp för höstens studiebesök

 

Nu drar studiebesöken igång i vår akvaponi-demo för skolor och förskolor! Vi välkomnar alla barn från F-9 samt de äldsta barnen på förskolan.

 

Läs mer och boka här.

 

13/02/23 - 09:27

Lördag om de nya dricksvattenföreskrifterna. LIVSFS 2022:12

De nya dricksvattenföreskrifterna utkom från tryck i december 2022 som en tillämpning av EU:s nya dricksvattendirektiv.

SRMH och UCV informerar om de nya föreskrifterna som har flera nyheter som påverkar alla dricksvattenanläggningar som antingen producerar vatten för fler än 50 personer eller 10 kubikmeter per dygn, eller har en del som är verksamhet, t.ex. kaféer, restauranger, skolor, förskolor mfl.

Läs mer och anmäl dig här