Fler Nyheter

06/08/20 - 15:37

Studiebesök i akvaponin för skolor och förskolor

Nu öppnar vi upp för höstens studiebesök

 

Nu drar studiebesöken igång i vår akvaponi-demo för skolor och förskolor! Vi välkomnar alla barn från F-9 samt de äldsta barnen på förskolan.

 

Läs mer och boka här.

 

16/06/20 - 10:17

Vattendagar

Annorlunda Vattendagar

På grund av situationen med coronaviruset och covid-19 kör vi Vattendagarna något annorlunda i år. Det blir Vatteninfo som genomför dagarna och aktuell information och vilka dagar som gäller hittar du här.

16/11/20 - 16:02

Premiär för Akvaponnyn!

20 november lanserar vi en hemsida för barn om matproduktion, miljö och akvaponik

För att uppmärksamma Barnkonventionens (födelse)dag och Barns rätt till mat lanserar vi en hemsida för barn om framtidens odling samt möjligheter och utmaningar med dagens matproduktion. Läs mer på evenemangets sida:

https://www.vattencentrum.se/events/barnkonventionens-fodelsedag-20-november/

10/10/18 - 09:22

Andra årliga deltagarmötet för RETROUT

Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.

Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.

RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.

Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.

Läs mer om projektet här.