25-09-20 Delta i Världshungerdagen 2020 med oss!

Världshungerdagen – Nästa steg mot ett mer hållbart livsmedelssystem?
Utvecklingscentrum för Vatten uppmärksammar Världshungerdagen 2020 med en digital konferens den 14:e oktober där vi tillsammans med beslutsfattare, akademi och entreprenörer försöker reda ut vad nästa steg för Norrtälje är i processen att få till ett mer motståndskraftigt och tillförlitligt livsmedelssystem.
Årets tema är Produktion, Näring, Hållbarhet, Tillsammans: “Både länders privata sektor och det civila samhället måste se till att vårt livsmedelssystem producerar en mängd olika livsmedel för att nära en växande befolkning och arbeta mot en hållbar planet, tillsammans.”
För mer info och anmälan: https://www.vattencentrum.se/events/varldshungerdagen-2020/
Fler Nyheter
08/02/21 - 09:12
Framtidens utbildning inom odling är här!
Väddö folkhögskola har i samarbete med Campus Roslagen/Utvecklingscentrum för vatten samt branschen tagit fram Yrkeshögskoleutbildningen till akvaponiingenjör.
Utbildningen till akvaponiingenjör är helt unik i sitt slag i Sverige och hösten 2021 startar den första utbildningsomgången.
Utbildningen är bred och leder till yrken inom olika områden. Dels till yrket som odlingsspecialist inom akvaponiska system men du kan även jobba inom bland annat växthusnäringen, akvakultur och grönsaksodling.
Läs mer om utbildningens innehåll, kursinformation och anmälan här.
29/03/21 - 13:36
RETROUT: Slutkonferens och annat
Retrout-projektet avslutas i mars 2021, och den slutliga konferensen för projektet organiserades den 17 februari 2021. Konferensen hölls digitalt på grund av den pågående pandemin i världen. Konferensen anordnades på engelska.
Under konferensens hade Retrout-filmen ”Blue Change” premiär som visar arbetet med, och resultatet av Retrout-projektet i Östersjöregionen. Filmen innehöll några exempel på restaureringsprojekt från olika länder som ingår i Retrout-projektet. Filmen visade den positiva effekten av vattendragsrestaurering för öring och hur restaurering och hållbar förvaltning av denna ekosystemtjänst kan leda till ”blå tillväxt”.
Detta följdes av flera presentationer från olika talare om intressanta teman. Keynote-tal om Östersjö-havsöringens status, restaurering av vattendag – förr och nu, och framtiden för turismen presenterades som bakgrund. Resultaten av projektet presenterades, inklusive studien om tidigare flodrestaureringsprojekt i Östersjöregionen som samordnades av UCV. Utöver detta presenterades resultaten från flera demonstrationsrestaureringsprojekt som organiserades i partnerländerna, inklusive Sverige. Ett av vattendragen i Sverige är Skeboån. Svårigheter och lösningar som olika projekt har stött på under de olika vattendragsåterställningarna presenterades. Utvecklingen av Östersjön som ett hållbart fisketurismmål och det ekonomiska värdet av fisketurism för den lokala ekonomin presenterades och vi introducerades för det dagliga arbetet med fiskeguider i alla fem partnerländer.
Resultaten av studien om tidigare restaureringsprojekt för vattendrag i Östersjöregionen som samordnades av UCV kommer snart att publiceras som en RETROUT-rapport. Slutsatserna från denna studie och de samlade erfarenheterna från de olika demonstrationsåterställningsprojekten inom Retrout-projektet har sammanfattats i en uppsättning av bästa metoder och riktlinjer för vattendragsåterställning som snart kommer att publiceras som en HELCOM-rapport. Dessa riktlinjer kommer att fungera som en grund för framtida restaureringsprojekt och förbättra effekten och underlätta processen för framtida restaureringar.
Inspelningen av konferensen och filmen ”Blue Change” är tillgänglig från länkarna nedan:
12/05/23 - 14:49
Öppettider under Valborg
Våra öppettider under Valborg:
Mån 15/5 | 10.00 – 16.00 |
Tis 16/5 | 10.00 – 16.00 |
Ons 17/5 | 10.00 – 16.00 |
Tor 18/5 | Stängt |
Fre 19/5 | 10.00 – 16.00 |
Lör 20/5 | Stängt |
Sön 21/5 | Stängt |
06/07/22 - 14:50
RETROUT Slutrapport
Slutrapporten för projektet RETROUT har publicerats
Du kan läsa rapporten här: Best Practices Final-River-restoration-in-the-Baltic-Sea-region
Läs mer på HELCOMs webbplats: https://helcom.fi/helcom-at-work/projects/retrout/