05-09-19Certifiering av dricksvattenfilter för enskilda hushåll – stoppa vilda västern!

Dricksvattenfilter för enskilda hushåll är inte reglerade i lag, vilket innebär att konsumenter i hela Europa måste förlita sig på försäljarens ärlighet när de vill rena sitt brunnsvatten.
Det behövs ett konsumentdrivet certifieringssystem för att säkerställa att filter renar det som utlovas och att de gör det på ett hållbart sätt. Norrtälje kommun har 30 000 enskilda brunnar med varierande dricksvattenkvalitet. Detta gör vår kommun till en av de största marknaderna för dricksvattenfilter, säger Amelia Morey Strömberg, verksamhetsansvarig för Utvecklingscentrum för vatten. Därför utvecklar vi tillsammans med andra aktörer och med finansiering av VINNOVA en unik testrigg för att utveckla och certifiera filter. ”Om vi inte kvalitetssäkrar dricksvattenfilter kommer marknaden att fortsätta vara rena vilda västern”, säger Lars Frödin, projektdeltagare.
Den 24 september hålls en workshop på Vattencentrum Roslagen i Norrtälje där projektansvariga välkomnar företag och verksamheter inom dricksvattenområdet. Under dagen kommer projektet att presenteras samt studiebesök göras till de två unika anläggningarna i Norrtälje och Svanberga.
Pressen och andra intresserade är välkomna till presskonferens kl 13.45 – 14.00. Alla är välkomna att vara med under hela workshopen.
Mer information finns på www.vattencentrum.se/events/vattenfilter
Kontakt:
Amelia Morey Strömberg epost; amelia.stromberg@campusroslagen.se telefon; 0176 – 22 61 17
Fler Nyheter
27/07/21 - 14:59
Success or failure of river restoration projects
Rapporten "Success or failure of river restoration projects" från delprojektet inom RETROUT om vattendragsrestaureringar i östersjöregionen har publicerats.
Ett av delprojekten inom RETROUT handlade om utmaningarna kring att förbättra den ekologiska statusen för vattendrag i östersjöregionen, vilket kan leda till stärkta fiskbestånd vilket är en förutsättning för en växande fisketurism. Delprojektets syfte var att föreslå så kallade ”Best Practice Solutions” för effektiva och hållbara restaureringsåtgärder för vattendrag med fokus på havsöring.
01/06/18 - 14:34
Ministerbesök på Utvecklingscentrum för vatten
Näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) besökte Campus Roslagen och där bland oss.
Under gårdagen fick vi besök av Mikael Damberg (S) och Annika Strandhäll (S). Vi fick tillfälle att om de olika delar vi jobbar med här på Vattencentrum, allt ifrån att vi ger vatten- och avloppsrådgivning till boende i Norrtälje kommun till att jobba med projekt för att lösa de vattenutmaningar som finns i kommunen.
30/11/18 - 08:46
Årets Innovation
Utvecklingscentrum för Vatten och projektet Testbädd Dricksvatten har vunnit priset Årets Innovation 2018
Motiveringen till priset:
”Utvecklingscentrum för vatten utvecklar med sitt projekt Testbädd dricksvatten en kvalitetscertifiering med effektivitets- och hållbarhetstester av dricksvattenfilter och småskaliga tekniker för att rena dricksvatten. Testbädden förväntas på sikt bidra till social och miljömässig förbättring då hårdare krav kan ställas på reningstekniker och mindre ansvar lämpas över på privatpersoner och konsumenter. För detta arbete går Norrtälje kommuns pris Årets innovation 2018 till Utvecklingscentrum för vatten.”
Vi är mycket stolta över att ha blivit tilldelade priset av Norrtälje Kommun under galan Årets Utmärkelser 2018.
09/05/19 - 14:36
Undersökning av reningseffektivitet för små avlopp i Norrtälje
Vi efterlyser fastighetsägare med små avloppsanläggningar som vill få dem undersökta på ett vetenskapligt sätt.
Vi erbjuder en subventionerad analys av de viktigaste parametrarna, de som övergöder Östersjön och de som kan kontaminera ditt dricksvatten. Projektpris: 300 kronor. (Ordinarie pris ca 1500 kronor.) Projekts syftet är att undersöka reningseffektivitet av två olika typer av avloppssystem: Minireningsverk och markbädd. Utvecklingscentrum för vatten kommer att analysera det renade avloppsvattnet från cirka 25 minireningsverk och 25 markbäddar.
Projektet har fått stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelser.
Läs mer om projektet här.
Anmälan sker via Roslagen Sparbanks hemsida.