10-10-18Andra årliga deltagarmötet för RETROUT

Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.
Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.
RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.
Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.
Läs mer om projektet här.
Fler Nyheter
14/10/20 - 16:26
Tillsammans räddar vi Östersjön
Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal för att öka kunskap och förståelse för Östersjöns utmaningar
Klimatförändring, övergödning, miljögifter och överfiske är några ämnen som elever från årskurs 8 i Norrtälje kommun får lära sig om i hållbarhetsprojektet ”Rädda Östersjön”. Projektet är ett samarbete mellan Norrtäljes grundskolor, Ica Flygfyren, Roslagens sparbank och Roslagens sparbanks stiftelser. Utvecklingscentrum för Vatten deltar i panelsamtal samt hjälper eleverna med vattenprovtagning vid reningsverk.
Projektet genomförs som en tävling där varje klass gemensamt ska ta fram en handlingsplan för en av Östersjöns utmaningar: Näringsämnen, Läkemedel, Plaster, Klimatförändring, Kemikalier, Skräp och Fisk. Den klass som gör den bästa handlingsplanen vinner inträde och åkband för en heldag på Gröna lund.
Syftet är att ge eleverna kunskaper om och förståelse för Östersjöns utmaningar med utgångspunkt från Agenda 2030 och grundskolans läroplan.
Läs mer om projektet och se panelsamtalen här.
03/06/21 - 14:38
TRANSWATER - Slutevenemang
Projektet TRANSWATER syftar till att främja samarbetsinlärning om vattenrelaterade utmaningar och integrerade lösningar för att förbättra vattenresiliens i Östersjöregionens kustzoner. Projektet finansieras av Svenska institutet och leds av Utvecklingscentrum för vatten (UCV) med partners från Lettland och Polen. Partnerteamen leds av universitetet i Lettland respektive K2 Solutions Development Foundation. Projektet fokuserar på de kustnära områden som i allt högre grad upplever ett ökat tryck på vattenresurser på grund av en mängd olika faktorer. Projektet TRANSWATER avser att belysa de specifika problemen i dessa områden i Östersjöregionen och främja samarbete för en effektiv strategi så att vattenresiliensen i regionen kan förbättras.
Med detta som bakgrund har UCV och de andra projektpartnerna anordnat en serie workshops med intressenter som delar ett gemensamt intresse för vattenutmaningar i kustnära områden. Syftet har varit att ”samskapa” kunskap inom området och om orsakerna till ovanstående problem samt att ta fram rekommendationer för hållbara lösningar. Vi är oerhört tacksamma för alla deltagares insatser vid våra tidigare workshops.
I den sista workshopen strävar vi efter att utbyta erfarenheter från vårt tidigare lärande och syntetisera integrerad kunskap om naturen, orsakerna till -och hållbara lösningar för vattenutmaningarna i Östersjöregionen, vilket återspeglas från situationerna i Sverige, Lettland och Polen. Vi önskar er välkomna att återigen delta och tillsammans ”samskapa” kunskap utifrån era åsikter och erfarenheter för att bidra till vattenresiliens i Östersjöregionens kustområden.
Workshopen kommer att genomföras som ett webbinarium där de viktigaste resultaten av projektet presenteras i en paneldiskussion följt av brainstorming om kritiska frågor. Alla deltagare kan delta genom att ställa frågor och bidra med idéer / åsikter.
Datum: 2021-06-11
Tid: 13.00 – 16.00
Plats: Digital (via Zoom) https://zoom.us/j/98400385291
Språk: Engelska
10/09/19 - 14:21
Inspiration Ålands Hav – grannar till havs
Utvecklingscentrum för Vatten deltar i en konferens om hållbar utveckling på lokal nivå gällande möjligheter, hot och utmaningar som delas av Roslagen, Åland och Åbolands skärgård.
Hur skapar vi tillsammans en hållbar utveckling på lokal nivå?
En dag om de möjligheter, hot och utmaningar som delas av Roslagen, Åland och Åbolands skärgård.
Klicka här för inbjudan med mer info och program
Datum: Torsdag den 10 oktober
Tid: 09.45-17.00
Plats: Folkets Hus i Norrtälje, Galles Gränd 5
24/09/18 - 10:46
AQUA-Q vann 1:a pris i IWA Award Ceremony
AQUA-Q - en av våra projektpartners inom projektet Testbädd dricksvatten var i förra veckan i Tokyo på IWA World Water Congress & Exhibition 2018.
AQUA-Q och projektet AQUATRACK (dricksvattensäkerhet och återanvändning av vatten) och borttagning av läkemedelsrester med ozon vann 1:a pris i IWA Award ceremony i gruppen Market-changing Water Technology and Infrastructure. Projektet var en av 160 ansökningar från 45 länder.
Läs mer på aqua-q.se och worldwatercongress.org