10-10-18Andra årliga deltagarmötet för RETROUT

Mötet ägde rum i Stockholm 1-2 oktober 2018.
Nandita Singh – projektledare för RETROUT från UCV var på plats. Mötet fokuserade på uppföljning och övervakning av aktuella framsteg i projektet samt planering av kommande handlingsplan för projektet.
RETROUT är ett treårigt projekt med slutdatum september 2020 vars syfte är att lyfta fram Östersjöregionen som ett större turistmål för fiske. Projektet har 14 projektdeltagare från Sverige, Estland, Lettland, Litauen och Polen (även HELCOM). Projektets ledande koordinator är Håkan Häggström från Länsstyrelsen Stockholm.
Trots att framgång inom projektet nåtts kvarstår mycket att göra. UCV leder ett av arbetspaketen som syftar till att utföra en kommunikationsstudie över utförda och planerade restaureringar av vattendrag. Restaurering av vattendrag är en avgörande åtgärd för att upprätthålla öringens reproduktion då den är anadrom (fiskart som lever i saltvatten men fortplantar sig i sötvatten). Studien kommer att identifiera faktorer som leder till framgångsrika restaureringsprojekt med bakgrund av intressenters olika intressen och perspektiv. För närvarande inväntar UCV data angående vattendragsrestaureringsarbeten som gjorts i respektive deltagande land. Dessa data kommer att analyseras av Nandita Singh för att identifiera flera fall där djupare studier med mer specifika intressenter från deltagarländerna kan intervjuas. Nandita kommer också att arbeta med ett annat arbetspaket inom projektet där intervjuer med intressenter kopplade till nya restaureringsprojekt inom RETROUT kommer att utföras.
Läs mer om projektet här.
Fler Nyheter
21/05/21 - 09:51
Vattenlördag - Tekniker och lagar för enskilt VA
Onsdagen den 26e maj anordnar Vatteninfo en vatten-och avloppskväll, för fastighetsägare och samfälligheter i hela landet.
Under eftermiddagen och kvällen kan du ta del av seminarier om teknik och regelverk samt produktpresentationer från leverantörer av produkter och tjänster. Parallellt med programmet finns det möjlighet till egna förbokade möten med våra utställare som erbjuder produkter och tjänster inom vatten och avlopp. Deltagandet är kostnadsfritt och sker i huvudsak digitalt, vilket gör att du kan delta från var du än befinner dig.
Läs mer och anmäl dig på www.vatteninfo.com
12/03/20 - 11:59
Fysisk rådgivning och kvällsöppet dras in
Med anledning av Folkhälsomyndighetens och Norrtälje kommuns restriktioner angående Coronaviruset (COVID-19) har vi beslutat att ställa in vår fysiska VA-rådgivning samt kvällsöppet för att undvika smittspridning.
Rådgivningen bokas som vanligt via https://www.vattencentrum.se/radgivning/ men utförs endast per telefon.
Kvällsöppet under torsdagskvällar till kl. 19 dras in tillsvidare, men du är välkommen att boka tid för rådgivning under ordinarie tider.
Epost: info@vattencentrum.se
Telefon (Växel): 0176-28 61 00
20/12/18 - 17:46
God Jul & Gott Nytt år!
En Droppe vatten: Nyhetsbrev december 2018
Åren går fortare och fortare, och Utvecklingscentrum för vatten börjar sitt femte år med stora planer för framtiden!
Först av allt god jul och gott nytt år till er alla i vårt nätverk. Vi vill tacka er för allt som vi har fått under åren. Vår vänskapskrets och partnerskrets består idag av politiker, tjänstemän, kollegor, företag och akademiska aktörer och institutioner som har hjälpt oss att växa och har följt oss på vår väg under tiden sedan starten 2014. Fem år som har präglats av stapplande start, små och stora projekt, verksamheter som startades och knoppades av, andra som vi startade men som visade sig inte hålla måttet och till sist en sorts kärna av verksamheter som kommer att vara basen till vår framtid.
Idag huserar vi i ett hus som kallas Vattencentrum Roslagen på Kaserngatan 11 på fina Campus Roslagen. Meningen är att företag, institutioner och organisationer som jobbar med vatten ska hitta sin adress i huset eller i närheten. Vattencentrum Roslagen är en verklig plats med verkliga företag och organisationer som jobbar med vatten. Av en händelse flyttar Norrtälje kommuns VA avdelning till huset precis mitt emot oss.
Idag är UCV den kommunala delen av centret, vi har även Vatteninfo med Expot och Gemva i huset. UCV:s verksamhet har som mål att sprida vattenkunskap och stödja högre kompetens och innovationsnivå. Utifrån vår kommuns unika geografiska läge är vår fokus att skydda Östersjön och kustens och Skärgårdens vattenresurser. Vi består idag av fem olika avdelningar/verksamhetsområden:
1. Strategiska projekt
Donatella Acquaviva, Ms Sc driver eller deltar i olika Interreg projekt inom skilda områden som planering av kust och hav (COASTAL) och båttoalettstationer (BATSECO). Nandita Singh, PH D deltar i ett större Interreg projekt inom hållbar fisketurism (RETROUT). Rasmus Thunell, Ms Sc driver våtmarksprojekt tillsammans med Naturvårdscentrum jämte sin tjänst som projektadministratör. Vårt Vinnovafinansierade projekt Poseidon har fått kommunens innovationspris. Projektet går ut på att bygga en testbädd för certifiering av vattenfilter för hushåll. Målet är att kunna testa och certifiera filter som idag är helt oreglerade. Första testrigg, Site 0 invigdes i november. Projektet drivs av Amelia Morey Strömberg samtidigt som hon är vår verksamhetsansvarig. Andrew Quin som drev vår forskningsplattform och bl.a. avloppsprojektet HADES och informationsprojektet PROGNOS, går vidare till nya marker när han flyttar till Karlstad med familjen. Hades avslutas 2018 och nästa etapp tas över av Jonathan Alm.
2. Mathildalaboratoriet
Ett fullt utrustat laboratorium för vatten och avloppsanalyser där Leonard Scannell regerar och har drivit projektet med ackreditering av laboratoriet tillsammans med Vidar Eriksson Nykänen. Under Vidars föräldraledighet fick Donatella Acquaviva utveckla kvalitetssystemet. Målet är att labbet knoppas av under året för att ge utrymme till flera projekt och verksamheter.
3. Vatten och avloppsrådgivning
En tjänst vi erbjuder alla medborgare i Norrtälje och alla som har fastighet i kommunen. Rådgivningen är gratis och neutral där syftet är att fastighetsägare ska kunna ta beslut om vatten och avlopp baserade på kunskap. Rådgivningen sker i anslutning till vår teknikutställning. Dricksvattenrådgivningen hålls av Amelia Morey Strömberg och avloppsrådgivningen av Jonathan Alm. Under sommaren följer Jonathan med kommunens VA- och bygglovsbuss i sina turer runt om i kommunen.
4. Utbildningar
Vårt mål är att i framtiden kunna kalla oss för Vattenhögskolan. Genom att samla olika utbildningar på olika nivåer och för olika aktörer vill vi bygga ett kluster av kvalificerade kunskapsspridare inom vatten. Idag har vi samarbete med:
- Luleå Tekniska Universitet som håller en kurs om dagvatten hos oss.
- Niras som med programmet SUWAS utbildar folk från Sydostasien och Afrika. I höst har vi bland annat haft elever från Laos, Cambodja, Burma, Myamar, Nepal, Bangladesh, Kenya, Uganda, Zambia och Vietnam.
- Stockholms universitet med besök av ACES-institutionen och elever som är framtida miljöinspektörer.
Vi har tagit emot ex-jobbare från KTH och samarbetar med Högskolan i Gävle för Coop-studenters arbetspraktik. Under året har vi även tagit emot LIA studenter från YH-utbildningar och gymnasiestudenter för sina praktiker och gymnasiearbeten. Även skolor och förskolor kommer till oss och får ta del av kunskap om vatten.
5. KOMMO
Ett nätverk av kommuner med omvandlingsområden som diskuterar olika teman som berör dem. I år hade vi två seminarier och workshops i samband med inspiration vatten i februari om avsaltningsanläggningar och i november om vattenresurshushållning, ledningsnät och infrastruktur.
Vi ser fram emot ett händelserikt 2019
God Jul & Gott nytt år önskar Utvecklingscentrum för vatten
26/06/18 - 11:40
Deltagare i projektet Batseco Boat testar pumpstationer
I förra veckan åkte vi ut till Arholma och Gräddö för att testa pumpstationerna där.
Det var både vi från Utvecklingscentrum för vatten som var iväg men även Ecoloop och Norrtälje kommun som även dem är projektdeltagare.
Vi fick dessutom tillfälle att intervjua båtägare hur de tycker att det fungerar med pumpstationerna och fick mycket värdefull information.
Projektet finansieras av EU’s Central Baltic program och syftar till att förbättra kapacitet och tillgänglighet vad gäller latrintömning i småbåtshamnar runt centrala Östersjön. Fokus är att hitta och investera i lösningar för pumpstationer och för digital teknik för att lokalisera och kontrollera tömningsstationer.
Nästa ställe som vi kommer att besöka är Svinninge och Vaxholm.