Fler Nyheter

05/10/18 - 15:15

Världstoalettdagen 2018

Välkommen till vattencentrum på Världsvattendagen den 19 november

16/07/19 - 16:51

Låga vattennivåer och vattenbrist

Grundvattennivåerna i Norrtälje kommun och i stora delar av övriga landet är i dagsläget ovanligt låga.

Läs mer vad som gäller vid vattenbrist inom kommunen på Norrtälje kommuns hemsida

 

Här följer några tips på hur du kan spara vatten:

  • Duscha istället för att bada. Ta korta duschar och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner. Skölja inte disk under rinnande kran.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så får du kallt vatten utan att låta kranen rinna.
  • Stoppa läckage. En droppande kran kan förbruka cirka 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran kan förbruka ungefär 300 kubikmeter. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 700 kubikmeter vatten på ett år.
  • Byt ut toaletter, gamla kranar och duschmunstycken till snålspolande varianter.
  • Vattna inte gräsmattan med grundvatten.
  • Tänk på att du inte ska fylla pool eller badtunna med grundvatten.
  • Ska du tvätta bilen gör det i biltvätt/tvätthall, inte hemma.

Tips från Norrtälje kommuns hemsida

21/08/20 - 14:26

29 september kör vi en Digital workshop om Vattenresiliens i Kustnära Omvandlingsområden

Workshopen är en del av projektet TRANSWATER och vi diskuterar kring de ökande vattenutmaningarna i de kustnära övergångszonerna i Stockholmsregionen/ Sverige.

Läs mer och anmäl dig här:

03/06/21 - 14:38

TRANSWATER - Slutevenemang

Projektet TRANSWATER syftar till att främja samarbetsinlärning om vattenrelaterade utmaningar och integrerade lösningar för att förbättra vattenresiliens i Östersjöregionens kustzoner. Projektet finansieras av Svenska institutet och leds av Utvecklingscentrum för vatten (UCV) med partners från Lettland och Polen. Partnerteamen leds av universitetet i Lettland respektive K2 Solutions Development Foundation. Projektet fokuserar på de kustnära områden som i allt högre grad upplever ett ökat tryck på vattenresurser på grund av en mängd olika faktorer. Projektet TRANSWATER avser att belysa de specifika problemen i dessa områden i Östersjöregionen och främja samarbete för en effektiv strategi så att vattenresiliensen i regionen kan förbättras.

Med detta som bakgrund har UCV och de andra projektpartnerna anordnat en serie workshops med intressenter som delar ett gemensamt intresse för vattenutmaningar i kustnära områden. Syftet har varit att ”samskapa” kunskap inom området och om orsakerna till ovanstående problem samt att ta fram rekommendationer för hållbara lösningar. Vi är oerhört tacksamma för alla deltagares insatser vid våra tidigare workshops.

I den sista workshopen strävar vi efter att utbyta erfarenheter från vårt tidigare lärande och syntetisera integrerad kunskap om naturen, orsakerna till -och hållbara lösningar för vattenutmaningarna i Östersjöregionen, vilket återspeglas från situationerna i Sverige, Lettland och Polen. Vi önskar er välkomna att återigen delta och tillsammans ”samskapa” kunskap utifrån era åsikter och erfarenheter för att bidra till vattenresiliens i Östersjöregionens kustområden.

Workshopen kommer att genomföras som ett webbinarium där de viktigaste resultaten av projektet presenteras i en paneldiskussion följt av brainstorming om kritiska frågor. Alla deltagare kan delta genom att ställa frågor och bidra med idéer / åsikter.

Datum: 2021-06-11

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Digital (via Zoom) https://zoom.us/j/98400385291

Språk: Engelska

Mer info om workshopen.