Fler Nyheter

06/12/19 - 12:19

Samtal om hållbar matproduktion och Akvaponi

Den 5 december hölls en workshop om hållbar matproduktion och Akvaponiska system på Utvecklingscentrum för vatten.

Dagen fick en bra uppslutning med deltagare från såväl Stockholm och Norrtälje samt Åland. Bland de 25 deltagare som närvarande fanns representanter från bland annat Pensionat Stalldalen, Kröns Trädgård, Gröna Lund, Väddö hälsoträdgård och Norrtälje kommun för att nämna några.

 

Stort tack till alla som deltog – vi är glada att det finns ett stort intresse för Akvaponi och hållbar matproduktion!

 

Arbete med projektet Akvaponi i Roslagen kommer fortsätta under 2020 och UCV ser fram emot kommande arbete och diskussioner inom området. Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev för information om våra kommande evenemang eller titta in vår hemsida och facebookgrupp.

06/08/20 - 15:37

Studiebesök i akvaponin för skolor och förskolor

Nu öppnar vi upp för höstens studiebesök

 

Nu drar studiebesöken igång i vår akvaponi-demo för skolor och förskolor! Vi välkomnar alla barn från F-9 samt de äldsta barnen på förskolan.

 

Läs mer och boka här.

 

29/11/19 - 10:32

UCV får stöd från Roslagens Sparbanks Stiftelse för fortsatt arbete med projekt RETROUT

Den 12 november 2019 bjöds Utvecklingscentrum för Vatten in för att delta i höstens prisutdelning hos Roslagens Sparbanks Stiftelser.

UCV fick 70 000 kr som medfinansiering för fortsätt arbete med Retrout som är ett viktigt projekt som syftar till att förbättra potentialen för kustfisketurism i Östersjöområden genom förbättrad ekologisk status i vattendrag, förbättrad styrning för fisketurismen samt utveckling av fisketurismindustrin. Projektet bidrar också till utveckling av lokal ekoturism i Norrtälje samt miljömässig hållbarhet i kommunen. Retrout har en särskild fokus på Skeboån. I projektet kommer en ”Baltic Tool Box” – en verktygslåda att utvecklas som kan tillämpas för att främja deltagande av olika intressenter för en restaurering av Skeboån och andra vattendrag. Priset mottags av Nandita Singh som är Retrouts projektledare på UCV. Campus Roslagens VD Ulf Linderholm var också närvarande vid utdelningen.

Läs mer om projektet RETROUT här.

06/12/22 - 10:49

Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar

Under 2021-2022 genomförde Utvecklingscentrum för vatten och Ecoloop AB i samarbete med Österåker, Värmdö, Norrtälje och Haninge kommuner projektet Uppföljning och utvärdering av reningsteknik för enskilda brunnar. Projektets slutrapport finns nu publicerad.

Slutrapporten kan läsas i sin helhet här:

Projektet visade på flera lärdomar och utmaningar kopplade till vattenkvalitet och rening. Flera undersökningar av reningsteknikers funktion i fält skulle behövas för att kunna dra slutsatser kring hur väl småskaliga tekniker fungerar överlag. Vattenkvalitet varierar med säsong, tillgång på vatten, belastning med mera och reningsteknikers funktion över tid skulle därmed också variera, vilket påkallar mätning och uppföljning över tid. Däremot kunde projektet påvisa att testade reningstekniker inte uppfyllde utlovad reningsgrad, och kan leda till en ökad vattenförbrukning. Huvudsakliga rekommendationer utifrån detta projekt är att

  1. myndigheter bör satsa på rådgivning och information rörande lokala grundvattenförhållanden (tillgång och kvalitet) för enskilda brunnsägare;
  2. att kommuner utreder hur man ska hantera tillgång och kvalitet av enskilt vatten på sikt, med tanke på klimatförändringar, ökat befolkningstryck och en ökad permanentning i fritidshus;
  3. att man genomför fler systematiska studier av reningsteknikers funktion och avfallshantering över tid